Local

Bugetul Consiliului Județean Iași pentru 2022 a intrat în dezbatere publică. Lista celor mai importante investiții din județ

Publicat: 18 ian. 2022
Sediul Consiliului Județean Iași din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, municipiul Iași
Bugetul pe 2022 de la Consiliul Județean Iași a fost lansat în dezbatere publică de Executivul instituției

Bugetul pe 2022 de la Consiliul Județean Iași a fost pus în dezbatere publică. Proiectul va fi dezbătut de toți cei interesați, după care va fi avizat de plenul instituției în ședința din luna februarie 2022

Buget de sute de milioane de lei la Consiliul Județean (CJ) Iași pentru anul în curs. Documentul legat de bugetul instituției pe 2022 a fost lansat în dezbatere publică, proiectul urmând a fi amendat cu propuneri înainte de a fi adoptat de plen. Conform documentului, CJ Iași se va baza pe un buget de venituri din secțiunea de funcționare de 560 de milioane de lei, dar și de cheltuieli de peste 700 de milioane de lei.

Conform documentului, din totalul veniturilor, circa 268 de milioane de lei reprezintă fonduri din impozite și taxe. Pe de altă parte, circa 69,8 milioane de lei reprezintă sume provenite de la Uniunea Europeană pentru cofinanțarea unor investiții derulate în județ.

Bugetul pe 2022 de la CJ Iași a fost pus în dezbatere publică. Salarii de 38 de milioane de lei în instituție

În ceea ce privește cheltuielile, la capitolul servicii publice generale se vor aloca 72,6 milioane de lei. Din această sumă, la secțiunea de funcționare intră 69,5 milioane de lei. Aproape 38 de milioane de lei reprezintă cheltuielile personale ale instituției pe anul 2022.

Pentru secțiunea de dezvoltare se vor aloca 3,1 milioane de lei. La capitolul autorități publice și acțiuni externe se vor aloca 62,2 milioane de lei. Conform documentului, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor se vor aloca 6,9 milioane de lei, iar pentru capitolul de apărare și siguranță națională se vor aloca 3,4 milioane de lei. Și Primăria Iași a decis ca bugetul orașului să fie aprobat în luna februarie 2022.

Buget pe 2022 la școlile speciale din județul Iași

La capitolul învățământ se vor aloca 29,1 milioane de lei. Din această sumă, CJ a decis ca 23,6 milioane de lei să fie alocate pentru secțiunea de funcționare, iar 5,5 milioane de lei – la cea de dezvoltare. Pentru Colegiul Tehnic ”Ion Holban” Iași se vor aloca 2,6 milioane de lei, iar pentru Liceul ”Vasile Pavelcu” se vor aloca 3,1 milioane de lei. De asemenea, Școala Gimnazială Specială Pașcani va beneficia de 1,5 milioane de lei, iar Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos va beneficia de 1,7 milioane de lei.

Liceul Tehnologic Special ”Trinitas” de la Târgu Frumos va beneficia de 2,5 milioane de lei, iar Școala Specială ”Constantin Păunescu” va beneficia de 2 milioane de lei. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași va beneficia de 216 milioane de lei. CJ a scos bugetul în dezbatere publică la câteva săptămâni după adoptarea bugetului general al României.

CJ Iași va împărți banii pentru cultură

Conform documentului, CJ va aloca fonduri și la instituțiile de cultură pe care le are în subordine. Astfel, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași va beneficia de 8 milioane de lei, Muzeul Național al Literaturii Române va lua 10,6 milioane de lei, iar Școala Populară de Arte ”Titel Popovici” va avea un buget de 2,4 milioane de lei. În plus, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale va beneficia de 1,1 milioane de lei, iar Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” va avea un buget de 9,7 milioane de lei.

Fonduri pentru spitalele din județul Iași

Consiliul Județean Iași va aloca și fonduri pentru spitalele pe care le are în subordine. Cheltuielile la capitolul legat de sănătate vor fi de 706 milioane de lei. În buget se arată că Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” va beneficia de 184,2 milioane de lei, iar Spitalul de Neurochirurgie ”Prof. Dr. N. Oblu” va avea un buget de 136,4 milioane de lei. De asemenea, Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași se va baza pe un buget de 129,3 milioane de lei, iar Maternitatea ”Elena Doamna” va avea un buget de 30,3 milioane de lei. Totodată, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” va avea un buget de 111 milioane de lei, iar Spitalul de Pneumoftiziologie va avea un buget de 110 milioane de lei.

După ce bugetul pe 2022 de la CJ Iași va fi avizat în plenul instituției, forul județean va putea trece și la demararea investițiilor.
Adauga un comentariu