News Flash:

Bugetul Consiliului Judetean pentru anul 2000

30 Mai 2000
825 Vizualizari | 0 Comentarii
In sedinta din 24 mai a.c. a Consiliului Judetean s-a aprobat si distribuit bugetul pe anul 2000. S-au impartit cei 240 de miliarde lei, mai mult cu aproape 60% decat anul trecut. Tinand cont ca rata inflatiei fusese de aproximativ 54% anul trecut, se poate spune ca bugetul pe anul 2000 al CJ a fost mai mare in valori reale, CJ avand cu aproximativ 15 miliarde lei mai mult. Din analiza surselor de formare a bugetului CJ reiese ca aceasta crestere se datoreaza unei dinamizari a activitatii economice in judet, deoarece sursele de formare a bugetului care pot varia de la an la an sunt impozitul pe salariu si cel pe profit. Daca luam in considerare ca intre 10-15% din aceste impozite merg la bugetul CJ, rezulta ca la nivelul judetului Iasi activitatea agentilor economici a inregistrat o crestere semnificativa care a presupus o crestere cu aproape 150 de miliarde lei, bani atrasi din impozitul pe profit si impozitul pe salarii. Acest amanunt poate indica, dupa aprecierile presedintelui CJ Vladimir Tanasoiu, ca politica liberala aplicata la nivelul judetului Iasi incepe sa dea rezultate pozitive. Tot presedintele CJ a subliniat ca fondul de 54,5 miliarde lei din buget destinat consiliilor locale din judet, cu exceptia municipiului Iasi, a fost impartit nu din ratiuni politice, ci dupa criterii pur economice. Vom prezenta in cele ce urmeaza cum s-au impartit cele 240 de miliarde lei institutiilor finantate de CJ si cum, prin grija CJ, RA Aeroportul Iasi a primit 9,3 miliarde lei, din care 5,1 miliarde lei numai pentru investitii.

Institutiile finantate de CJ au luat 75% din buget

Din totalul de 240 de miliarde lei, aproximativ 180 de miliarde lei au fost destinate institutiilor finantate de CJ. Institutiile si sumele primite din buget, cu destinatia cheltuieli de functionare: Biblioteca "Gh. Asachi" - 4,2 miliarde lei, Centrul de conservare a traditiei si creatiei populare 0,4 miliarde lei, Scoala populara de arte - 0,3 miliarde lei, Filarmonica "Moldova" - 9,5 miliarde lei, Teatrul "Luceafarul" - 3,6 miliarde lei, Muzeul Literaturii - 2,6 miliarde lei, Mitropolia Moldovei si a Bucovinei - 0,3 miliarde lei. Directia Generala de Protectie a Drepturilor Copilului - 37,6 miliarde lei, RAJAC - 100,8 miliarde lei, Directia de administrare a drumurilor judetene - 17,3 miliarde lei, RA Aeroportul Iasi - 9,3 miliarde lei, Serviciile publice pentru protectia plantelor - 1,7 miliarde lei.
Dupa cum se observa RAJAC, RA Aeroportul Iasi si Directia de administrare a drumurilor judetene au primit circa 50% din cele 180 de miliarde lei, insa trebuie remarcat ca aproximativ 80 de miliarde lei vin din fonduri speciale. De exemplu, pentru RAJAC s-au primit 33 de miliarde lei subventii pentru investitii de la BERD, RA Aeroportul Iasi a primit 10 miliarde lei de la fondul special pentru Aviatie. S-a facut aceasta trecere in revista pentru a evidentia clar modul cum s-a impartit bugetul pe institutiile finantate din acesta, CJ a primit 13,5 miliarde lei din cele 240 de miliarde lei pentru cheltuieli de functionare.

89 de miliarde lei pentru consiliile locale din judetul Iasi

Din cele 240 de miliarde lei, 54,5 miliarde lei s-au alocat pentru consiliile locale. Peste aceasta suma, CJ, in afara bugetului, mai are la dispozitie inca 44,5 miliarde lei pentru reechilibrarea bugetelor consiliilor locale, bani proveniti din procentul de 15% din impozitul pe salarii al agentilor economici din Iasi. Din acesti bani, 64,7 miliarde lei sunt pentru cele 85 de consilii locale comunale, iar diferenta pentru Pascani, Tg. Frumos si Hirlau. De mentionat ca, pe langa aceasta sursa, consiliile locale au si surse proprii de finantare, asa ca la impartirea banilor s-a tinut cont si de aceste resurse. De exemplu, comuna Contari ce are o activitate economica mare a primit doar 150 de milioane de lei, fata de Halaucesti, care a primit suma de 4 miliarde lei. Acest amanunt arata ca nu a contat culoarea politica a Consiliului Local in impartirea bugetului. La Cotnari, primarul este liberal ca si conducerea CJ, dar acest fapt nu a contat. Comuna Cotnari, pentru ca are putere economica, deci surse suplimentare pentru bugetul CL de acolo, a primit numai 150 de milioane de lei. Comuna Halaucesti, care are pe teritoriul comunal case de copii, a primit suma de 3,6 miliarde lei pentru acestea, plus inca 0,4 miliarde lei pentru cheltuieli de functionare. In medie, consiliile locale comunale au primit circa 400 de milioane de lei. Adunand sumele alocate institutiilor finatate de CJ cu cele alocate pentru CL se observa ca lipsesc aproximativ 5 miliarde lei. In buget, aceste sume se regasesc prinse la Programul pentru pietruirea drumurilor comunale si alimentarea cu apa la sate.
SA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012697 (s)