News Flash:

Bugetul de stat are mari datorii catre sectorul agricol iesean

17 Decembrie 2001
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cele mai mari datorii sunt la subventiile de 55% pentru achizitionarea de utilaje agricole

La inchiderea anului bugetar, Directia Agricola Iasi a contabilizat situatia exacta a datoriilor bugetului de stat catre producatorii agricoli din judetul Iasi. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor are mari restante fata de intreprinzatorii agricoli-persoane fizice si juridice care si-au procurat utilaje agricole in baza Ordinului ministrului AAP nr. 97/2001. Prin acest act normativ producatorii agricoli au fost incurajati sa achizitioneze tractoare si alte utilaje agricole printr-un program de subventionare a costului acestora in cuantum de 55%, restul urmand a fi achitat de cumparatori. "Este o initiativa laudabila si multi intreprinzatori si-au procurat utilaje agricole noi si performante, subventia de 55% fiind mai mult decat generoasa. Problema este ca, initial, solicitantii au trebuit sa achite costul integral, nu doar echivalentul a 45%, iar ulterior, MAAP urma sa vireze contravaloarea subventiilor. Din nefericire, marea majoritate a celor care au achizitionat tractoare mai au de asteptat pana isi vor primi banii", a declarat Spiridon Plumbu, seful Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Iasi.
Suma exacta pe care MAAP a avut-o de achitat producatorilor agricoli ieseni care au cumparat utilaje reprezinta 15,35 miliarde lei, iar prin Directia Agricola s-au virat pana in prezent doar ceva mai mult de 2 miliarde. Cum anul bugetar 2001 s-a incheiat, agricultorii vor trebui sa astepte cel putin pana in primele luni ale anului viitor achitarea celor peste 12 miliarde -alocatii bugetare, din bugetul pentru agricultura pe 2002. "Restul datoriei la alocatii bugetare pentru producatori va fi cu siguranta achitat, avem asigurari in acest sens de la Minister, insa dupa repartizarea pe judete a bugetului pentru agricultura pe 2002. Chiar daca maniera in care s-a derulat programul de subventionare n-a fost tocmai "eleganta", un aspect pozitiv exista: pamantul va incepe sa fie lucrat cu tehnologie performanta!", ne-a informat Asachi Albu, sef serviciu la DGAIA.
Pana la data de 1 noiembrie, producatorii agricoli de pe raza judetului au achizitionat 333 de tractoare si utilaje agricole, insa nici o combina, costul uneia fiind de 1,8 miliarde lei, aproape cat a virat MAAP ca subventii pentru agricultorii ieseni anul acesta!
Bugetul de stat are datorii la producatorii agricoli si in legatura cu sprijinul de 1 milion de lei la hectar cultivat, prevazut in OU 30/2001. Fondul solicitat de judetul Iasi dupa centralizarea si verificarea dosarelor depuse la DGAIA a fost de peste 144 de miliarde, din care au mai ramas de achitat 4,7 miliarde. "MAAP si-a respectat angajamentul fata de producatorii care au indeplinit toate conditiile prevazute in OUG, pentru a primi sprijinul de un milion. Au fost virati aproape toti banii, prin intermediul CEC si conform situatiei intocmite de specialistii de la centrul de consultanta agricola judetean, datoria urmand a fi platita din bugetul pe ianuarie-februarie 2002", a declarat Spiridon Plumbu.
Bilantul final al activitatii DGAIA Iasi consemneaza datorii ale bugetului de stat si fata de producatorii agricoli care produc lapte pe care il vand agentilor economici de stat care il prelucreaza (este vorba de o alocatie de 500 de lei la litru) si respectiv pentru cei care au cumparat seminte prin programul de subventii prevazut in Hotarare de Guvern (mai sunt de primit peste 4 miliarde). Toate aceste datorii urmeaza a fi prevazute in bugetul pe anul 2002, impreuna cu alte cheltuieli necesare realizarii in conditii optime a campaniilor de cultura din primavara si din toamna.
Marius NECULA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1418 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013180 (s)