Eveniment-Social

Bugetul Iasului a fost avizat. Cum vor fi cheltuiti banii si unde se vor face investitii in anul 2018

Publicat: 19 feb. 2018

@ Bugetul municipiului Iasi a fost aprobat de alesii Consiliului Local in unanimitate de voturi @ Sedinta a fost, insa una presarata cu scantei si cu un circ ieftin @ Consilierii opozitiei au votat proiectul de buget, dupa ce au fost purtati cu vorba de catre restul alesilor din Consiliul Local @ Amendamentele opozitiei au fost aprobate, chiar daca erau deja incluse in proiectul de buget  

Municipiul Iasi si-a conturat bugetul pe anul in curs. Consilierii locali au discutat ieri intr-o sedinta maraton proiectul pe buget pe anul in curs, proiect care a fost, insa disecat si analizat pe toate partile pana sa fie aprobat. Culmea, proiectul de buget a fost votat in unanimitate de voturi, asta dupa ce si alesii opozitiei au trecut peste toate divergentele si au decis sa sustina proiectele orasului.

Daca anul trecut nu au sustinut proiectul de buget, de aceasta data, alesii opozitiei au votat pentru, insa numai dupa ce amendamentele propuse de ei au fost avizate de plenul institutiei si au primit asigurari ca amendamentele propuse de ei vor trece la vot.

Doar ca, o buna parte din amendamentele propuse de catre liberali se regaseau deja in proiectia bugetara, astfel incat nu a fost greu ca alesii PNL sa fie convinsi sa voteze in sfarsit proiectul de buget si sa nu mai fie Gica Contra de fiecare data atunci cand a fost vorba de proiectele municipiului Iasi.

Mai important este, insa faptul ca toti consilierii PSD au fost de acord cu bugetul. In ciuda tensiunilor dintre primarul Mihai Chirica si Maricel Popa, presedintele PSD Iasi, conducerea organizatiei politice a dat dovada de maturitate si a decis sa nu puna bete-n roate proiectelor orasului, astfel incat bugetul nu a avut de suferit.

Liberalii au cerut marirea bugetului pentru bursele scolare, toate salile de clasa din scoli sa fie dotate cu cate un videoproiector, transformarea zonei C.A.Rosetti intr-un parc, un studiu de solutii pentru construirea unei cai de acces catre Aeroportul Iasi.

Pe langa acestea, cei din opozitie au mai solicitat si un proiect tehnic pentru noua sala polivalenta din Moara de Vant, dar si ca in PUG sa se regaseasca un studiu de circulatie.

Mai mult, acestia au cerut si demararea unui proiect tehnic pentru doua parcari supraterane din Musatini si Tabacului. In plus, la mijloc a fost vorba si de achizitia a 25 de parcometre care pot fi folosite cu plata prin SMS, aer conditionat in tramvaie sau un abonament anual de 600 lei pe toate liniile. Pentru linistea lor, cei din Executiv au luat amendamentele la rand si le-au supus dezbaterilor, acestea fiind votate in unanimitate si datorita faptului ca deja erau incluse in proiectul bugetar.

"Este un buget rezonabil în contextul actual, pe un deficit de aproximativ 12 milioane de euro în urma reducerii unor venituri ca urmare a revolutiei fiscale, dar cu o apropiere mai aparte fata de necesitatile actuale ale municipiului Iasi, asa cum au reiesit ele din dezbaterile publice", a spus primarul Mihai Chirica.

Ce au propus alti alesi

Si consilierul independent Andrei Postolache a venit cu o singura propunere de amendare a bugetului. Postolache a sustinut ca se impune demararea unui studiu de fezabilitate pentru gestionarea traficului de biciclete la podul Tudor Vladimirescu. Singurul amendament propus de indepedent a fost avizat de consilieri, astfel incat si acesta a votat pentru aprobarea bugetului municipiului pe anul in curs.

In schimb, alesii PMP au amendat bugetul cu cateva propuneri, printre care  alocarea de fonduri pentru o serie de investitii la Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon", înfiintarea unui centru medico-social în municipiu, precum si un studiu de fezabilitate privind construirea unui pod peste pârâul Vamasoaia.

"Pentru ca investitiile în sistemul de sanatate sunt o prioritate pentru consilierii locali ai PMP, si în acest an am depus o serie de amendamente care vin sa îmbunatateasca calitatea vietii iesenilor. Acest centru si construirea, în acest an, a substatiei de ambulanta din zona Pacurari, reprezinta reusita consilierilor PMP si concretizarea muncii si promisiunilor facute în campanie", a spus Violeta Gaburici, liderul de grup al consilierilor PMP Iasi.

Bugetul general al municipiului Iasi are o valoare totala de aproape 848 de milioane de lei, cu un buget al institutiilor publice finantat partial sau integral din venituri proprii de investitii de 213 milioane de lei.

Citeste si : Nu mai exista viata in Primaria Iasi. Scandal pe bugetul local al orasuluiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit