Titlurile zilei

Bugetul Iașului pe 2021 a fost respins! Detalii uluitoare despre scandalul iscat în Primărie. Ce se întâmplă cu proiectele orașului?

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bugetul Iașului pe 2021 a fost respins Detalii uluitoare despre scandalul iscat în Primărie. Ce se întâmplă cu proiectele orașului
Consilierii locali au respins la vot bugetul Iașului pe anul 2021 după o ședință maraton de mai multe ore în sediul Primăriei. Proiectul ar urma să fie discutat într-o ședință viitoare

Bugetul Iașului pe anul 2021 a fost respins de plenul Consiliului Local în cadrul unei ședințe care a durat câteva ore. Consilierii USR-PLUS și cei ai PSD au dat un vot negativ bugetului general al Iașului. Totuși, bugetul va funcționa pe vechea filă din cursul anului 2020 până la noua avizare a acestuia. Printre amendamentele propuse la buget s-au strecurat însă și unele care puteau ajusta în bine activitatea Primăriei

Situație incredibilă la nivelul Consiliului Local (CL) al municipiului Iași. După mai multe ore de discuții, consilierii locali au ajuns să respingă propunerea de buget pe anul 2021. Cu largul concurs al consilierilor locali PSD și USR-PLUS, bugetul general al Iașului pe anul în curs nu a trecut de votul plenului Consiliului. În aceste condiții, conducerea municipalității va trebui să convoace o nouă ședință a plenului CL pentru a discuta din nou propunea de buget. Consilierii PSD și cei ai USR-PLUS au venit cu zeci de amendamente pentru a fi prinse în proiectul de buget, amendamente care în mare parte au fost avizate pozitiv. Culmea, deși amendamentele lor au fost avizate pozitiv în plen, aleșii celor două partide au refuzat să voteze bugetul. Primăria a prevăzut pentru 2021 un buget de 1,2 miliarde de lei.

Bugetul Iașului pe 2021 a căzut după 8 ore de scandal

Proiectul de buget a fost votat de cei 11 consilieri PNL și cei 2 PMP, însă cele 13 voturi nu au fost suficiente pentru adoptarea hotărârii. Culmea, după ce au stat 8 ore în sală, consilierii PSD au ales să părăsească încăperea în momentul votului pe buget. De cealaltă parte, aleșii USR-PLUS au preferat să se abțină de la vot, în ciuda avizării unor amendamente în timpul discuțiilor.

Ședinta a fost una tensionată, cu acuze între aleșii locali și multe nemulțumiri din cauza propunerilor formulate de consilieri. Aleșii partidelor din CL s-au jucat de-a amendamentele ore întregi ca, la final, propunerea de buget să nu fie aprobată, ceea ce arată că scandalul politic este departe de a se fi stins. Discuțiile din ziua anterioară și chiar în ziua ședinței nu au fost suficiente pentru ca aleșii Iașului să poată cădea de acord asupra propunerii de buget. Consilierii locali au ținut să se atace reciproc în cadrul ședintei, bugetul fiind trecut uneori în plan secund.

„Orașul intră sub o altă eră, sub politica și cizma URS și PSD. Nu am gândit niciodată ca toate formațiunile politice să nu-și regăsească proiecte în bugetul Iașului”, a menționat primarul Mihai Chirica la finalul ședintei.

Acesta a precizat că în urma votului orașul se poate bloca.

Scandal cu deputatul Cosette Chichirău în sala de ședințe a Primăriei Iași

Deputatul USR Cosette Chichirău s-a asigurat că aleșii formațiunii nu votează bugetul și a venit personal la finalul ședintei să le impună acest lucru. În plus, deputatul USR Filip Havârneanu a asistat la aproape toată ședinta ca săgeată a acesteia.

„Votul împotriva bugetului local nu este împotriva unui partid politic, ci împotriva ieșenilor. Ei au votat pentru o viață mai bună, pentru dezvoltare, pentru atragerea de fonduri europene. USR-PLUS a dat lovitura de grație și s-a aliat împreună cu PSD. Alianța de la București nu exista la Iași. Orașul Iași intră într-o altă eră, aceea a întunericului. Cu rânjetul pe buze, doamna Cosette Chichirău le-a ordonat într-o manieră dictatorială să nu voteze bugetul. Ei sunt cea mai mare otravă a acestui stat”, a spus primarul Mihai Chirica.

Reacția deputatului Marius Ostaficiuc, liderul PSD Iași, după Ședința de Consiliu Local

Pe de altă parte, deputatul PSD Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași, a arătat că social-democrații ieșeni își asumă rolul de partid de opoziție în contrapondere cu celelalte formațiuni.

„PSD continuă să-și asume rolul de partid de opoziție și să vegheze la buna desfășurare a proiectelor Iașului. Primarul PNL Mihai Chirica trebuie să negocieze cu partenerii săi de la USR-PLUS și trebuie să-și asume guvernarea locală. Este cazul să se termine cu acest circ politic și cei implicați în guvernarea locală să se apuce de treabă, spre binele ieșenilor. Consilierii noștri au stat mai bine de 7 ore în Consiliul Local și au participat activ la toate ședințele de comisii și la sesiunea de amendamente. Concubinajul național dintre PNL și USR-PLUS trebuie să se regăsească și la nivel local. Dar… se pare că și copiii mai mici de la Iași fac același lucru ca părinții de București. PNL și USR-PLUS se ceartă și uită să mai guverneze, dând vina tot pe PSD”, a menționat Marius Ostaficiuc.

Bugetul Iașului pe 2021 nu va fi afectat de votul negativ! Iată explicațiile

Cu toate acestea, deși s-a speculat în spațiul public că votul negativ dat bugetului va duce la o blocare totală a Iașului, situația este cu totul alta. Practic, nu contează dacă bugetul a picat la vot sau nu, asta pentru că autoritatea locală poate funcționa după vechea filă de buget, cea de anul trecut. Se pot efectua plăți în limita sumelor din anul anterior, cu specificația că acestea nu pot crește.

„Proiectele de buget prevăzute la art. 1 din alineatul 2 al legii privind finanțele publice locale se aprobă de autoritățile deliberative în termen de maximum 45 de zile de la data publicării Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României. Trebuie însă precizat că în cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul prevăzut, direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentării cu cote. Este vorba de sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, asta până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În această situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate”, a arătat un expert în administrație publică din Iași.

Digitalizarea instituțiilor, necesară în bugetul Iașului. USR a propus diminuarea salariilor din Primărie

O soluție necesară în administrația publică este legată de digitalizarea instituțiilor publice. Prin digitalizare, situația în Primăria Iași se poate schimba radical, iar foarte mulți angajați nu ar mai avea ce să caute la serviciu. Activitatea prin digitalizare presupune și o monitorizare a activității funcționarilor, lucru pe care aceștia nu îl doresc. În Consiliul Județean și Primăria Iași, activitatea unor funcționari lasă de dorit, iar mulți dintre cei cu vechime continuă să-și facă de cap în ciuda politicienilor care se perindă la conducere. De altfel, în cadrul discuțiilor, cei de la USR-PLUS au avut o inițiativă bună legată de aceste aspecte.

Aceștia au propus diminuarea cheltuielilor de personal de la 60 la 50 de milioane de lei și folosirea banilor către alte chestiuni pentru dezvoltare. Ieșenii plătesc din banii lor salarii de 65 de milioane de lei pe an bugetarilor din instituțiile municipalității, iar activitatea acestora lasă de dorit. Municipalitarea ieșeană are nevoie de creșterea calității și de o eficiență mai bună, iar o digitalizare a sistemului ar fi o variantă de luat în calcul. Proiectul USR-PLUS a căzut însă la vot, semn că unii politicieni locali nu au scăpat de metehnele vechi privind angajarea rudelor, prietenilor sau alte legături politice în administrație.

Bugetarii fac legea în Primăria Iași

Singura chestiune legată de votul negativ dat bugetului este legată de faptul că Primăria Iași nu mai poate face angajări în sistem. Trebuie însă specificat faptul că până la acest moment, în instituție aceste angajări au fost făcute doar pe anumite criterii și numai pe interese. Un exemplu de angajare ratată a fost și cel de la Direcția de Proiecte Europene, unde directorul Beatrice Fotache a fost promovată fără respectarea legii, ceea ce a dus la o acțiune în instanță a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Mai mult, bugetarii din administrația ieșeană par că ei sunt cei care controlează instituțiile. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu o serie de șefi din administrația publică, persoane uimite de situația din instituțiile publice și zidul pe care îl fac funcționarii. Unii dintre aceștia se comportă ca factorii decizionali în administrație în locul celor aleși de populație. Deși funcționarii sunt simpli executanți, realitatea din instituțiile publice este alta.

Adauga un comentariu