Sport

Bugetul Ministerului Tineretului si Sportului, aprobat

Publicat: 13 dec. 2015
1

Comisiile de buget-finante au aprobat bugetul Ministerului Tineretului si Sportului, respingând un amendament care prevedea bani pentru premierea sportivilor care vor câstiga medalii la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, ministrul Elisabeta Lipa precizând ca se vor gasi bani. Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a admis însa ca domeniul ei se confrunta cu mari probleme si ca numarul de sportivi este, cel mai probabil, cel mai mic din istoria sportului.

„Bugetul Ministerului Tineretului si Sportului pe anul 2016 este 329.556 mii lei, chiar daca pe hârtie el apare mai mic comparativ cu anul 2015, în realitatea el este mai mare cu 14 milioane. Diferenta este ca anul viitor nu mai avem proiecte pe fonduri externe nerambursabile, în valoare de 22 mii lei si cheltuieli de capital. Anul acesta, Ministerul Tineretului si Sportului a achizitionat microbuze, autocare pentru cluburile sportive municipale, directii judetene pentru sport”, a declarat, sâmbata, la Parlament, ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa.

Deputatul Andreea Paul a tinut sa afle de la ministrul Tineretului si Sportului, care este „sansa” sportului de performanta si cum îl va sustine financiar în 2016, Elisabeta Lipa raspunzându-i ca „problemele sportului românesc sunt mari”, una dintre cauze fiind faptul ca a scazut baza de selectie, deoarece nu se mai practica sport în scoli.

„La ora actuala, sportul românesc are 30 de sportivi calificati pentru Jocurile Olimpice. Este, cred ca, pentru prima data în istoria sportului românesc, când ne confruntam cu acest numar mic de sportivi. Speram la o minune acum cu echipa noastra de handbal feminin, dar ceea ce e imposibil, dar trebuie sa speram într-un rezultat bun. Speram ca anul viitor mai avem sanse la calificarea unor sportivi, dupa parerea mea, mai mult de 50-60 de sportivi nu avem cum sa calificam. Din cei 30 de sportivi care sunt la ora actuala în pregatire, în jur de 16 sportivi sunt cu slabe sanse la medalii, dar sunt calificati. Problemele sportului românesc sunt mari, o stim cu totii, nu se mai face sport în scoala primara, în gimnaziu, în universitati”, a explicat ministrul, adaugând ca baza trebuie creata prin cele 48 de cluburi sportive municipale pe care le are Ministerul Sportului în subordine, prin cele 60 de federatii, prin cluburile sportive scolare care apartin Ministerului Educatiei si, odata cu începerea noului ciclu olimpic în 2017 „sa crestem pentru Olimpiada de la Tokyo”.

În cadrul audierilor pentru aprobarea bugetului pentru MTS a fost citit un amendament venit de la Comisia pentru învatamânt, prin care se solicita suplimentarea de la Fondul de rezerva cu suma de 12.900.000 lei, destinata premierii sportivilor care vor participa la jocurile olimpice de vara de la Rio de Janeiro, amendament care a fost respins, Lipa declarând ca „probabil, Guvernul va acorda în regim de urgenta bani pentru premii”.

„Domnul prim-ministru a zis asa: doamna Lipa, sa dea Dumnezeu sa câstige cât mai multe medalii, cu siguranta ca vom gasi bani sa-i platim”, a spus Elisabeta Lipa.

Adauga un comentariu