National

Bugetul pe 2016, criticat de sindicalisti si reprezentantii mediului de afaceri

Publicat: 06 dec. 2015
1

Sindicalistii si reprezentantii mediului de afaceri critica bugetul pe 2016. Nici cei din Sanatate si Educatie nu vad cu ochi buni proiectul, desi aceste domenii vor primi mai multi bani anul viitor. Invatamantul ar urma sa beneficieze de 1 miliard de lei in plus fata de 2015, dar sindicatele din Educatie considera majorarea insuficienta. Intre timp, Ministerul de Finante ii anunta pe bugetari ca nu vor primi nici la anul tichete de masa.

”Alocarile bugetare in momentul de fata pe proiectia pe anul 2016 consideram ca nu sunt suficiente. Este clar ca asteptarea nu numai a celor care lucreaza in sistemul de invatamant, preuniversitar si universitar, ci in cercetare, a studentilor, elevilor, parintilor este de respectare a legii Educatiei, lege care stabileste foarte clar ca invatamntul trebuie sa beficieze de 6% din PIB”,a sustinut Marius Nistor.

Oamenii de afaceri spun ca bugetul pentru anul viitor are si plusuri, dar si minusuri.

”Prezentarea bugetului este facuta pe surse de finantare, aici apare si o nelamurire. Deocamdata vom vedea. Noi solicitam de mai mult timp ca absolut toate finantarile facute pe partea de investitii, sa fie facute combinat din toate surse disponbile, adica buget de stat, fonduri europene, fonduri imprumutate. De asemenea, nu am vazut inca ce se intampla cu obiectivele care nu pot fi finantate din lipsa de fonduri”, a afirmat Cristian Parvan.

Si nu sunt singurele critici legate de buget. Oamenii sunt nemultumiti de decizia guvernului de a ingheta salariul minim pe economie la 1.050 de lei.

Bugetarii nu vor primi nici in 2016 tichete de masa. Decizia a fost luata de Ministerul de Finante si se regaseste in proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Angajatii de la stat nu se vor bucura nici de vouchere de vacanta, premii si ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizatii la iesirea la pensie. Oficialii ministerului au justificat decizia prin existenta unui risc de deviere in bugetul pe anul urmator.
Adauga un comentariu