National

Bugetul sanatatii pe 2012 este mai mare cu 13%

Publicat: 20 dec. 2011

Bugetul sanatatii pentru anul 2012 este mai mare cu 13% fata de cel de anul acesta, a declarat marti secretarul de stat în Ministerul Sanatatii, Cristian Anton Irimie. „Ne-am propus câteva lucruri pentru anul viitor, respectiv finalizarea Institutului Oncologic Iasi. De asemenea, avem câteva obiective din investitii începute, aflate în derulare, pe care le vom continua împreuna cu administratiile locale. Este vorba de Spitalul Municipal Sebes din judetul Alba, cel din Falticeni, Spitalul de Tuberculoza din Rosiorii de Vede„, a detaliat oficialul.

Acesta a adaugat ca vor mai fi finantate reabilitarile unor spitale, infrastructura mai multor institutii sanitare din retea Ministerului Sanatatii si administratiei publice locale.

Cristian Anton Irimie a declarat ca se va continua, împreuna cu Banca Mondiala, a doua faza a reabilitarii sectiilor de obstetrica si neonatologie din tara, fiind vorba despre 22 astfel de sectii. În prezent se lucreaza la 15 si mai sunt alte sapte care vor trebui sa intre în reabilitare anul viitor, a adugat secretarul de stat.

El a mentionat, de asemenea, ca se va continua achizitia de ambulante si a unui elicopter, pentru care exista fonduri.

Subsecretarul de stat a precizat ca din bugetul MS vor fi sustinute financiar programele de sanatate cu impact major asupra sanatatii, respectiv cele pentru tuberculoza si SIDA, boli netransmisibile, cum sunt diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare.

Cristian Irimie a reliefat ca se doreste sa existe un mai bun control asupra acestor programe si sa aiba o coeficienta cât mai buna. „Continuam finantarea centrelor de permanenta din rural si urban si vom deschide noi statii SMURD în toate judetele tarii”, a adaugat secretarul de stat.

Referitor la coplata, Irimie a mentionat ca se va introduce de la anul, dupa ce vor fi elaborate normele si, probabil, începând cu luna martie se va aplica. „Ne gândim la o suma fixa care sa nu fie împovaratoare, care sa aiba rolul de moderator la accesarea serviciilor de sanatate. Sa-i determine pe oameni sa nu abuzeze de consultatii si internari în spitale. O treime dintre beneficiarii serviciilor de sanatate sunt scutiti de coplata, asta înseamna cam 34-35 la suta dintre asigurati”, a afirmat Cristian Anton Irimie.

Secretarul de stat a amintit ca cel mai greu moment pentru minister, în 2011, din punctul sau de vedere, a fost atunci cand s-a decis sa nu se mai finanteze unitatile cu paturi. Acesta a spus ca au fost foarte multe presiuni, dar s-a vazut ca dupa aplicarea descentralizarii foarte multe spitale au fost reabilitate cu banii MS sau ai autoritatilor locale. „Acum înteleg si politicienii ca spitalul este un loc prin care trec potentialii alegatori”, a adaugat secretarul de stat.loading...

Adauga un comentariu