International

Bulgaria, AVERTISMENT de ultima ora. Iohannis e calm si nu isi face griji

Publicat: 19 oct. 2016
1

Guvernul bulgar a avertizat miercuri ca nu va semna acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) daca nu va obtine liberalizarea vizelor pentru cetatenii sai care doresc sa calatoreasca in Canada. Guvernul de la Sofia „nu va semna CETA fara un angajament definitiv din partea guvernului canadian de a elimina vizele pentru toti cetatenii bulgari”, a precizat executivul bulgar intr-un comunicat.

Bulgaria si Romania au solicitat de mai multi ani statului canadian sa elimine vizele pentru cetatenii lor. Premierul bulgar Boiko Borissov a declarat saptamana trecuta ca a obtinut, in cadrul unei convorbiri telefonice, un acord de principiu din partea omologului sau canadian Justin Trudeau pentru o scutire totala a vizelor pentru bulgari la sfarsitul anului 2017.

Guvernul bulgar a subliniat insa miercuri ca asteapta o confirmare oficiala si definitiva in schimbul semnarii CETA. „Numai” o ridicare a vizelor „va permite Bulgariei sa beneficieze in mod echitabil de acordurile incheiate” in cadrul CETA, se arata in comunicat. Guvernul roman a afirmat de asemenea miercuri ca „nu poate sprijini in acest stadiu demersurile care vizeaza semnarea si aplicarea provizorie a acordului CETA”.

Presedintele Klaus Iohannis, care va reprezenta Romania la summitul UE de vineri de la Bruxelles, a afirmat ca problema liberalizarii vizelor pentru romani in 2017 se afla „inca in faza de negocieri”. Cu toate acestea, el si-a exprimat speranta ca se va ajunge la o „intelegere rezonabila” cu partea canadiana care sa permita semnarea acordului CETA.

Adauga un comentariu