Curiozitati

Bulgaria construieste un gard la granita cu Romania. Planul autoritatilor vecine

Publicat: 25 iul. 2018
9

Sofia a inceput pregatirea unui teren la granita cu Romania unde se va construi un gard pentru a preveni intrarea mistretilor, responsabili de raspandirea virusului pestei porcine africane in conditiile in care in Romania sunt inregistrate focare.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Roumen Porozhanov, a anuntat luni ca au fost luate cateva masuri pentru a preveni extinderea PPA in Bulgaria, dar obiectivul nu va fi usor de indeplinit, relateaza Agerpres, citand sofiaglobe.com.

Intre timp, in Bulgaria sporesc tensiunile provocate de aparitia primului focar al pestei.

In zona Bolyarovo, unde exista suspiciuni ca ar fi o epidemie la o ferma, proprietarii au refuzat sa-i primeasca pe veterinari si au cerut procurorilor sa intervina in cazul celui de-al doilea set de analize de la animale.

Fermierii insista ca vor sa vada documentele originale privind rezultatele primului set de analize, colectate luna trecuta, si abia apoi vor sa permita prelevarea altor analize de la animalele lor.

Luni a inceput plata compensatiilor pentru fermierii din satul Sharkovo, de au fost sacrificate caprele si oile pentru a se opri raspandirea pestei micilor rumegatoare. Fermierii vor primi minim 190 de leva pentru fiecare animal sacrificat.

Porozhanov a precizat ca exista 700 de focare in Turcia, dar nu se stie cum a ajuns in Bulgaria.

Pana au prezent au fost sacrificate deja 4.000 de animale pentru a preveni raspandirea bolii si a evita impunerea unei interdictii a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.

In jurul a trei sate a fost creata a o zona de carantina, iar autoritatile au dispus analiza sangelui pentru toate oile si caprele de pe o raza de 10 kilometri in jurul focarului. Oficialii Uniunii Europene au efectuat o inspectie saptamana trecuta in Bulgaria si au cerut extinderea zonei de carantina la 20 de km.

Pesta ovina poate avea un impact grav asupra septelului, in cazul a 30-70% dintre animalele infectate boala fiind fatala. Virusul bolii nu se transmite la om.

In Romania, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat la Bruxelles sprijin financiar concret pentru fermierii romani afectati de virusul pestei porcine africane si de masurile radicale de interventie ce au trebuit luate.

Conform Ministerului Agriculturii, ministrul a solicitat sprijin pentru instituirea de masuri exceptionale care vor include compensatii pentru animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact, pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata, produsele de origine animala distruse, pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator. De asemenea, el a precizat ca ajutoarele vor viza si costurile operationale legate de curatire, dezinfectie, transportul si distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

Petre Daea a mai subliniat, potrivit MADR, ca Romania este in razboi cu pesta porcina africana pe o suprafata de aproape 1.400 km la granita de rasarit a UE.

Ministrul Agriculturii a subliniat insa ca, la inceputul anului 2018, focarele s-au multiplicat in aceeasi zona apropiata Ucrainei si ca, la un an de la confirmarea primului focar, in data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat si in alte zone, aflate tot in vecinatatea Ucrainei, in Delta Dunarii, zona aflata sub protectia mediului ca rezervatie naturala.

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii. In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Adauga un comentariu