International

Bulgaria da lovitura. Planuri de ultima ora

Publicat: 20 sept. 2016
1

BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) este gata sa sprijine planurile Bulgariei vizand construirea unui hub regional de gaze la Varna

BERD va oferi sprijin financiar daca proiectul se va dovedi viabil, a declarat luni presedintele bancii, Suma Chakrabarti, potrivit Reuters.

Suma Chakrabarti a apreciat ca Bulgaria este bine situata din punct de vedere geografic pentru un hub regional de gaze si a oferit autoritatilor de la Sofia expertiza BERD pentru acest proiect care este sprijinit si de Comisia Europeana.

„Am dori foarte mult sa lucram cu statul bulgar pentru a stabili care ar fi cea mai buna varianta si cum ar putea fi atrasi investitorii straini”, a spus presedintele BERD.

In prezent, Bulgaria isi asigura necesarul de gaze naturale prin importurile din Rusia dar construieste interconectoare cu Romania, Grecia, Serbia si Turcia pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare. De asemenea, autoritatile de la Sofia vor sa realizeze un studiu de fezabilitate pentru un hub de gaze in valoare de 1,5 miliarde de euro care ar urma sa fie construit la Varna, unde ar putea fi stocate gaze naturale din Rusia si Marea Caspica pentru a fi livrate ulterior in Europa Centrala si de Sud-Est.

„Daca studiul de fezabilitate va arata ca este un proiect viabil cu siguranta ca suntem interesati, in special cu expertiza noastra in acest domeniu”, a spus Chakrabarti.

Rusia nu a facut niciun angajament pentru a furniza gaze naturale pentru proiectul acestui hub iar in cazul in care nu va reusi sa obtina gaze rusesti anvergura proiectului va fi una limitata. Moscova a precizat ca ar putea lua in considerare aceasta idee daca va obtine garantii ca proiectul nu va intampina obstacole cu privire la legislatia UE in domeniul energiei.

Chakrabarti a mai spus ca BERD si-a majorat investitiile in Bulgaria, in urma reformelor adoptate de autoritatile de la Sofia in domeniile financiar si energetic, astfel ca in acest an ar putea ajunge la nivelul record de 530 milioane de euro.

BERD, cel mai mare investitor institutional din Romania, a acordat, pana in prezent, peste 7 miliarde de euro pentru proiecte derulate pe plan local si a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finantare.

Adauga un comentariu