International

Bulgaria. Presedintele tarii propune VOTUL OBLIGATORIU

Publicat: 03 iun. 2015
1

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a propus miercuri un referendum pentru revizuirea sistemului electoral, initiativa menita sa restabileasca increderea in clasa politica dupa ani de instabilitate, scandaluri si acuzatii de coruptie. In cadrul acestor masuri este prevazut si votul obligatoriu.

Daca va fi aprobat de parlament, referendumul ar urma sa se desfasoare odata cu alegerile locale din luna octombrie. Electoratul va fi chemat sa decida asupra inlocuirii actualului vot pe liste cu cel uninominal, celelalte intrebari vizand instituirea votului obligatoriu si a celui electronic.

In perioada scursa de la protestele de strada din anul 2013, la Sofia s-au schimbat nu mai putin de cinci guverne. De asemenea, la ultimele alegeri din luna octombrie a anului trecut prezenta la urne a fost de numai 25%, in urma scrutinului rezultand un legislativ foarte fragmentat, iar actualul executiv condus de conservatorul Boiko Borisov este sprijinit de o majoritate fragila.

O initiativa similara pentru un astfel de referendum a fost inaintata si anul trecut, dar ea a fost blocata de fostul parlament, dominat de socialisti si de partidul MRF, al etnicilor turci, dar acum parlamentarii din intregul spectru politic par sa sprijine propunerea.

Partidul GERB, condus de Borisov, sustine ca votul obligatoriu ar creste legitimitatea celor alesi si ar limita posibilitatea cumpararii de voturi. In ceea ce priveste votul electronic, sustinatorii acestuia afirma ca el ar veni in sprijinul bulgarilor din strainatate.

Adauga un comentariu