Stiri

Bulgaria renunta o perioada in a participa la controversatul acord ACTA

Publicat: 14 feb. 2012
5

In sfarsit, alte tari ale Uniunii Europene, renunta sau amana la participarea acordului ACTA. In urma multor proteste ale Ungariei, ministrul bulgar al Economiei, Traicio Traikov, va ingheta participarea la controversatul acord ACTA.

Traikov a adaugat ca va prezenta miercuri, la Consiliul de Ministri, un proiect de rezolutie privind decizia Bulgariei de a ingheta ratificarea ACTA, relateaza agentia de presa bulgara Novinite in editia electronica de marti.

„Aceasta inseamna ca tara noastra nu va lua nicio masura, inclusiv ratificarea acordului, pana cand pozitia celorlalte state membre nu este clara”, a explicat ministrul.

Amintim ca mii de oameni au luat parte, sambata, la proteste coordonate in toata Europa, inclusiv in Romania si Bulgaria, pentru a-si exprima impotrivirea fata de acordul antipiraterie si anticontrafacere ACTA.

Romania nu a ratificat inca Acordul ACTA.

Criticii acordului sustin, printre altele, ca ACTA favorizeaza incalcarea drepturile utilizatorilor de Internet printr-un control asupra datelor confidentiale ale acestora. Cu toate acestea, ACTA (Acord comercial impotriva bunurilor contrafacute) nu se refera doar la mediul online, ci la orice tip de comert cu bunuri contrafacute.

Daca va fi ratificat, documentul propune „impunerea drepturilor de proprietate intelectuala” in tarile participante si sugereaza stabilirea unor standarde internationale privind pedepsirea incalcarii legii drepturilor de autor, inclusiv prin detentie si amenzi.

Adauga un comentariu