National

Bulgarii nu mai au nevoie de viza pentru Canada. Noi, DA!

Publicat: 07 oct. 2016
1

Canada va ridica vizele pentru unii cetateni bulgari in mai anul viitor si va actiona pentru anularea regimului de vize pentru toti cetatenii cel mai tarziu la sfarsitul lui 2018, a informat joi seara biroul de presa al Guvernului de la Sofia, preluat de Reuters. Masura are in vedere sa linisteasca ingrijorarile Bulgariei in legatura cu controversatul acord de liber-schimb dintre Uniunea Europeana si Canada, pe care Bruxellesul spera ca guvernele UE sa il ratifice luna aceasta.

In mai, Bulgaria si Romania si-au exprimat reticenta in a sustine Acordului economic si comercial UE-Canada (CETA) daca Ottawa nu renunta la vizele pentru cetatenii lor. Premierul canadian, Justin Trudeau, a promis in cursul unei discutii telefonice cu omologul sau de la Sofia, Boiko Borisov, sa elimine vizele pentru oamenii de afaceri, persoanele care au mai vizitat Canada si cetatenii bulgari care la 1 mai 2017 vor fi in posesia unei vize SUA. „Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toti ceilalti cetateni bulgari sa poata calatori fara viza de la sfarsitul lui 2017”, a mentionat guvernul de la Sofia intr-un comunicat. Termenul limita pentru introducerea calatoriilor fara viza ar putea fi extins pana cel mai tarziu in mai 2018, daca vor aparea probleme in reorganizarea sistemelor de intrare, a adaugat biroul de presa.

Miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat ca UE trebuie sa dea asigurari ca acordul incheiat cu Canada in urma cu doi ani va intra in vigoare in cateva luni. Unele tari din UE, in special Austria, sunt circumspecte in acceptarea acordului dupa demonstratii de masa ale sindicatelor si grupurilor de protestatari care considera ca CETA va declansa o scadere a standardelor si va permite marilor companii sa sfideze guvernele din intreaga Europa.

Adauga un comentariu