Stiri si curiozitati

Buna Vestire. Traditia din strabuni care iti spune cand te vei casatori

Publicat: 25 mart. 2019

Buna Vestire este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbatoreau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.

Atunci cand a venit vremea mantuirii neamului omenesc. Pentru intruparea Fiului lui Dumnezeu era nevoie de o fata curata, fara nici o prihana, o fecioara care sa merite sa-l intrupeze pe trimisul lui Dumnezeu, Fiul Lu, care sa desavarseasca taina mantuirii omenesti.

Pentru aceasta cea mai potrivita s-a dovedit a fi binecuvantata preacurata si nevinovata Maria, fiica dreptilor si sterpilor Ioachim si Ana, fanara fecioara afladu-se in templul lui Dumnezeu s a ales-o pe ea ca Mama a Cuvantului prin care toate s-au facut si pentru asta, inainte ca totul sa se intample, Dumnezeu si-a trimis pe ingerul sau, Arhanghelul Gavril, pentru ca ea sa afle ca a fost aleasa si pentru ca sa-si dea acordul.

Preafericita Maria auzind cele ce i s-au spus ea a primit cu smerenie ceea ce s-a hotarat zicand: “Iata roaba Domnului! Fie mie acum dupa cuvantul tau!” iar prin lucrarea Sfantului Duh indata pantecele fecioarei a prins rod si astfel Cuvantul s-a facut trup, Fiul lui Dumnezeu s-a zamislit facandu-se pe sine om, ca noi toti, prin intrupare.

Iar Ingerul dupa ce a cinstit pe Fecioara Maria i s-a inchinat cu cucernicie si a plecat intorcandu-se inaintea tronului lui Dumnezeu slavind taina intruparii impreuna cu toate puterile ceresti intr-o nespusa bucurie.

La inceputurile crestinismului data Bunei Vstiri a variat in functie de data l care se sarbatorea nasterea. Odata stabilita nasterea la 25 decembrie s-a stabilit firesc si Blagovestenia fix cu noua luni inaine, la 25 martie.

Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii.

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.loading...

Adauga un comentariu