Retete de Pasti

Bunatate pentru masa de Paste – Reteta de cozonac a lui chef Catalin Scarlatescu

Publicat: 26 mart. 2018
2

Nelipsit de pe mesele de sarbatoare ale romanilor, cozonacul nu este, totusi, cel mai simplu desert de preparat. Reteta lui Chef Catalin Scarlatescu iti va fi de ajutor daca esti la primul cozonac. Daca ai deja experienta, te va ajuta sa faci un cozonac deosebit. Reteta este una speciala, dar care pastreaza gustul autentic romanesc. Iese un cozonac pufos si delicios care va avea un succes extraordinar pe masa de Sarbatori.

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 250 gr zahar
  • 450 gr lapte
  • 5 oua
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt belgian
  • 500 gr nuca
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolata belgiana
  • 30 gr portocala confiata
  • 30 gr coaja de lamaie

Mod de preparare:

Se amesteca drojdia cu 100 ml lapte si trei linguri cu faina. Se lasa compozitia sa creasca pana cand isi dubleaza volumul. Laptele se fierbe impreuna cu zaharul, apoi se amesteca pana se dizolva. Galbenusurile se freaca cu sarea.

Se pune faina intr-un vas si se toarna pe rand, amestecand bine, galbenusurile, laptele impreuna zaharul topit si untul, portocala confiata. Se framanta bine pana se obtine un aluat omogen, consistent si elastic. Compozitia astfel obtinuta se lasa la dospit circa o ora.

Se ia apoi o bucata de aluat, se intinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se ruleaza. Rulada obtinuta se sectioneaza in doua pe lungimea sa si cele doua parti astfel obtinute se impletesc si se ung cu ou. Se pun apoi intr-o forma tapetata in prealabil cu unt si faina si se lasa la dospit aproximativ doua ore. Cand aluatul a crescut se da tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 ora la 160 grade.





Adauga un comentariu