Scriitori

Bunele maniere la masa, explicate de Pastorel Teodoreanu: „Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Patrupedele se apleaca la nutret, dar n-au ce face!”

Publicat: 16 mart. 2016

Gurmand inrait si iubitor de licori bahice, Pastorel Teodoreanu, nonconformistul boem, a fost un nelipsit al carciumilor, cu un chef de viata si un umor iesite din comun. Avocat, scriitor, cunoscut epigramist, Pastorel a ramas in literatura romana prin epigramele sale.

Intr-una din cartile sale, „Gastronomice”, aparuta postum in 1974, in stilul sau inconfundabil, Pastorel Teodoreanu a reusit sa surprinda gastronomia traditionala. Pe langa retetele imortalizate in cartile sale, care constituie referinta si desfatare pentru exigentele oricarui cititor, Pastorel prezinta si un cod al bunelor maniere: ce sa faci ca sa reusesti sa-ti impresionezi musafirii la masa, dar si cum sa te comporti atunci cand esti musafir. Toate sfaturile sunt, evident, in aceeasi nota de umor inconfundabil cu care ne-a obisnuit in lucrarile sale.

Iata cele 20 de reguli de bun-simt care ar trebui respectate de fiecare dintre noi pentru a fi o gazda perfecta sau un musafir civilizat:

1. Cand inviti pe cineva la masa nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a primit sa petreaca un ceas sau doua sub acoperisul dumitale. Expresia “a face cinste” (a plati) e grosolanie. Cinste iti face acela care accepta.

2. Nu te aseza niciodata la masa inainte ca doamna gazda sa fi luat loc. Pana atunci asteapta in dreptul locului care ti-a fost indicat. Daca nu ti-a indicat locul, informeaza-te!

Vezi si Iata care era marea pasiune a lui Pastorel Teodoreanu

3. Cand te asezi, aseaza-ti scaunul in asa fel incat, razimandu-te de speteaza, bustul sa-ti ramaie perfect vertical. E oribil la vedere domnul care se afla pe marginea scaunului. Doamna in aceasta pozitie e de neconceput.

4. Tine-ti coatele lipite. Cand esti la masa, ca si cand esti calare, numai asa trebuie sa le tii. Pentru a tine darlogii, furculita si cutitul, miscarile antebratului sunt suficiente. Daca toti convivii ar tine coatele pe masa lasand la o parte latura estetica, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane si haut-parleur.

Vezi si Pastorel Teodoreanu, boemul nonconformist

5. Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Patrupedele se apleaca la nutret, e drept, dar n-au ce face.

Nu sorbi supa!

6. Nu sorbi supa, chiar daca te-ai familiarizat cu zgomotul si nu-l mai auzi. Daca nu poti manca prea fierbinte, asteapta putin. Asteptand insa, nu-ti trece vremea sufland in farfurie sau vanturand lichidul cu lingura: fa conversatie.

7. Daca cineva iti pune intrebari cand esti cu gura plina, fa-l sa astepte.

8. Nu duce paharul la gura inainte de a te fi sters (servetelul nu-i un ornament) si cu atat mai putin daca n-ai terminat mestecarea. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustatoare.

9. Nu introduce cutitul in peste (afara de cazul ca ti s-a pus tacam special), nici in tocatura. In ambele cazuri furculita si o bucatica de paine sunt suficiente.

10. Nu taia coaja oului cu cutitul. Urmele lasate strica apetitul celorlalti. Serveste-te de lingurita cu care ai sa mananci oul.

Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura!

11. In nici o imprejurare si sub nici un motiv nu baga cutitul in gura: e fioros! Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura (cearca numai, si sa vezi daca nu poti).

12. In afara de paine, crenvursti, sparanghel, prune, ridichi de luna si inca vreo cateva alimente care se bucura de privilegii, nu manca nimic cu mana. A decupa o pasare sau a curati un fruct se invata intr-o singura sedinta (in cateva luni de dresaj invata o maimuta de specie inferioara).

13. Daca sticla de vin e pe masa, ai grija ca paharul vecinei din stanga sa fie intotdeauna plin. Daca cea din dreapta sta alaturi de un mojic, trebuia sa ai grija si de ea.

14. Imediat ce amfitrioana s-a pregatit sa paraseasca masa, ridica-te, avand grija sa faci loc vecinei.

15. Daca nu esti foarte intim intr-o casa, nu cere voie sa fumezi imediat ce s-a terminat masa. Daca altii mai in varsta nu si-au aprins tigarile, rabda!

Nu spune merci, nu-i chic!

16. Nu cere untdelemn cand se serveste unt topit, si nici unt topit cand se serveste untdelemn. Poate ca lipseste.

17. Daca nu poti rezista nevoii de a te scobi in dinti, nu-ti fa paravan din mana: e ostentativ si neelegant.

18. Cand se ofera si ceai, pune intai lingurita pe farfurie si pe urma du ceasca la gura.

19. E bine sa multumesti gazdei la plecare pentru clipele pe care le-ai petrecut in casa ei, dar nu spune cum te scoli de la masa: merci! Nu-i chic.

20. Comporta-te, cand esti singur la masa, ca si cum te-ai comporta la un dineu de gala.”

Ne puteti urmari si pe mobil mcultural.bzi.ro si pe aplicatia online bzi.roloading...

Adauga un comentariu