News Flash:

Bursa Sibiu: Derivatele financiare in primul semestru

28 Iunie 2005
763 Vizualizari | 0 Comentarii
Bursa, ca institutie de reglementare si organizare a pietelor, trebuie considerata drept barometru al functionalitatii economiei de piata pentru zona pe care o acopera. Deci consultarea statisticilor puse la dispozitie de aceste institutii ne poate orienta catre anumite concluzii specifice. Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu a inregistrat, pentru primul semestru al anului 2005, un volum al tranzactiilor futures si optiuni de 107.790 contracte. Dintre acestea o pondere de 97% au avut-o contractele futures, insumand 104.803 contracte (valoarea lor depasind 46 milioane Euro).
Cele mai tranzactionate contracte au fost cele pe actiuni. Dintre acestea distingem Societatea de Investitii Financiare SIF II - Moldova ca fiind cea mai tranzactionata, aproximativ 28% din totalul tranzactiilor pe primul semestru. Dintre celelalte societati de investitii financiare a mai prezentat interes SIF Oltenia, care a inregistrat aproximativ 16% din tranzactionare, dupa derivatele pe SNP Petrom (aproape 18%). Dintre celelalte derivate pe actiuni, cele avand active suport Banca Transilvania (TLV) si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au avut o cota de 6,3% respectiv 5,15% din piata, restul inregistrand individual cote de sub 2% din piata pe derivate la semestrul I 2005. Derivatele pentru cursul de schimb s-au tranzactionat in cota de 22% din total volum pe primele 6 luni, cel mai mare interes inregistrandu-se pe raportul dintre moneda europeana si cea a Statelor Unite. Astfel, Euro/USD a inregistrat o cota de tranzactionare de 12,14%. Derivatele pe moneda Euro s-au dovedit a fi mai tranzactionate decat cele pe dolar. Astfel, contractele futures la raportul ROL/Euro inregistreaza aproape 10% din piata derivatelor a primei jumatati a anului, pe cand derivatele ROL/USD sub 1%.
Explicatia pentru care interesul pentru derivatele pe actiuni este considerabil mai mare decat interesul pentru piata derivatelor valutare este ca prima este o piata mai libera, bazata in mare parte pe influenta cererii si a ofertei asupra evolutiei preturilor, ceilalti factori de influenta fiind mai previzibili datorita transparentei acestei piete. In schimb, politica interventionista a BNR pe piata valutara descurajeaza speculatorii de pe piata derivatelor, lipsa acestora afectand lichiditatea acestor instrumente.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1060 viz    0 com
708 viz    0 com
1203 viz    0 com
1392 viz    0 com
1105 viz    0 com
1438 viz    0 com
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012859 (s)