News Flash:

Burse de master platite de agenti economici

15 Iulie 2005
701 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sapte societati comerciale si-au aratat disponibilitatea de a sprijini financiar studentii pentru a urma cursuri de master, dupa care absolventii vor fi angajati la aceste unitati •In toamna va mai fi o etapa a concursului pentru studentii din strainatate •Saptamana viitoare incepe admiterea la Agronomie •Au inceput lucrarile de renovare la caminele studentesti

Ieri a avut loc la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi incheierea primei etape de selectie a candidatilor pentru un masterat, platit de societati comerciale. Sapte firme au dorit studenti la master, carora sa le ofere o bursa lunara de 100 de Euro, bani pentru cazare si intretinere. De asemenea, studentii vor beneficia de un contract de munca pe care il vor negocia dupa terminarea masterului, contract ce va dura cel putin cativa ani. Pentru sapte locuri cate au fost sponsorizate s-au inscris 34 de candidati, dintre care 13 din Iasi, restul din alte judete. Dupa afisarea rezultatelor, cei declarati admisi vor mai avea o proba la Bucuresti, intre 18-21 iulie, cand vor sustine un interviu cu sponsorii care ii vor angaja. In toamna, va mai avea loc o etapa in care vor fi selectati alti sapte candidati din Bulgaria, Serbia, Moldova si Slovacia. Cei sapte masteranzi care au fost selectati urmeaza cursurile unui master in domeniul agroalimentar iar cei din toamna vor face unul in consultanta. Cursurile incep la 1 septembrie si, intrucat sunt in colaborare cu Franta prin Centrul Cultural Francez (CCF) Iasi, cursantii vor studia in prima luna limba franceza. Abia urmatoarele trei luni vor face cursuri si seminarii la USAMV, ca apoi sa faca trei luni de studiu in Franta si alte trei luni la intreprinderile din aceasta tara. Anul trecut au fost 22 de locuri ocupate, dintre care sase pentru studentii din Iasi. Cheltuielile totale pentru un student au ajuns pana la 10 mii de Euro anual. Intrucat atat cursurile, cat si seminariile se desfasoara in limba franceza, candidatii au sustinut un test si un interviu in limba franceza la CCF.

Incepe admiterea

Incepand cu data de 18 iulie, USAMV organizeaza inscrierile pentru admiterea candidatilor in anul universitar 2005-2006. Conform calendarului stabilit de conducerea USAMV, inscrierile care vor incepe pe 18 iulie se vor incheia pe 26 iulie, doar in cazul in care vor fi probleme cu eliberarea diplomelor de bacalaureat a candidatilor si pentru acestia va exista o perioada de prelungire. Admiterea se face pe baza de dosare, pe domenii de studiu. In cazul in care lucrurile vor decurge normal, candidatii de la USAMV vor afla daca sunt sau nu studenti ai acestei institutii pe data de 26 iulie, cand vor fi afisate rezultatele admiterii. Dupa ce vor fi afisate rezultatele, cei declarati admisi trebuie sa incheie contractul de studiu cu institutia de invatamant. Pentru acest lucru, conducerea USAMV a mai rezervat inca o saptamana. Contractul de studiu costa 500.000 lei (50 lei noi), adica taxa de inmatriculare. Tot in aceasta perioada, viitorii studenti vor trebui sa isi aleaga specializarile.

A inceput renovarea caminelor

Angajatii USAMV au inceput sa lucreze de zor la reamenajarea caminelor studentesti pentru a-i putea primi asa cum trebuie pe studenti. Toata mizeria facuta de studenti pe parcursul anului universitar trecut va costa universitatea cel putin 800 milioane lei vechi. Caminele si cantina aflate in administrarea universitatii trebuie sa intre in igienizare, insa fondurile de care dispune institutia sunt de patru ori mai mici decat necesarul. In lucrarile de igienizare intra si varuirea peretilor si inlocuirea chiuvetelor. "Din toamna vom imparti caminul pentru ca intr-o parte sa cazam studentii iar in alta sa se lucreze. Vom face o impartire pe verticala", a declarat Gerard Jitareanu, rectorul USAMV.
Silviu DASCALU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1412 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013183 (s)