Culinar

Buturuga de Crăciun – Rețeta simplă pe care o poate face oricine

Publicat: 17 dec. 2020
platou cu buturuga de craciun facuta dupa reteta simpla
Rețeta de buturugă de Crăciun datează din secolul al XIX-lea

Cu siguranţă, ai auzit de prăjitura buturugă de Crăciun. Arăta într-adevăr precum o buturugă de pus pe foc, dar e delicioasă! În Franţa i se spune buche de Noel şi e specifică sărbătorilor de iarnă. Conform informaţiilor de pe internet, ea simbolizează norocul familiei în anul care urmează. Hai să vedem buturuga de Crăciun rețeta simplă.

Reţeta de buturugă de Crăciun datează aproximativ din secolul al XIX-lea. Nu ai nevoie chiar de aşa multe ingrediente. Trebuie însă să fii atent şi să ai multă răbdare. Așadar, printre nucile umplute și fursecurile crocante, trebuie să faci loc și acestui desert minunat. Spor la gătit!

Ingrediente:

  • 80 gr făină
  • 120 gra de zahăr
  • ulei
  • 35 g cacao neîndulcită
  • 6 ouă mari
  • zahăr pudră pentru decor
  • 1 sfert de linguriţă de sare

Pentru umplutură:

  • 80 g zahăr pudră
  • 140 g de smântână lichidă
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru glazură şi decor:

  • 90 g cacao
  • 130 g unt
  • 270 g zahăr pudră
  • 3 linguri de smântână
  • jumătate linguriţă de esenţă de vanilie

Mod de preparare:

Mai întâi încingi cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi tapetezi o tavă cu hârtie de copt şi o ungi cu puţin ulei. Trece prin sită faina şi cacaua şi amestecă-le cu sare. În alt bol mixează gălbenuşurile. După ce s-au transformat în cremă, pune zahărul peste ele şi mixează în continuare. Separat mixează spuma albuşurile. Încorporează-le în două ture peste gălbenuşuri. Adaugă cacaua, sarea şi faina. Omogenizează cu o spatulă. Pune aluatul în tavă şi întinde-l pe toată suprafaţa ei. Baga tava în cuptorul încins pentru circa 12 minute. E gata când partea de deasupra se rumeneşte puţin.

Întinde un prosop curat pe masă şi presară zahăr pudră pe el. Transferă blatul pe prosop, îndepărtează hârtia de copt şi rulează aluatul în prosop. Astfel, îşi va păstra forma după ce se răceşte complet.

Urmează să prepari umplutură. Mixează, într-un lighean adânc, zahărul pudra cu smântână, sarea şi extractul de vanilie. În momentul în care se transformă în frişcă, bag-o la frigider.

După ce blatul s-a răcit, scoate-l din prosop şi întinde-l uşor. Pune frişcă pe toate suprafaţa lui şi rulează-l înapoi. Păstrează frişcă pentru a-l unge şi pe exterior.

Baga rulada în cuptor pentru o oră. Între timp mixează untul cu zahărul pudră. Adaugă apoi vanilia, smântâna cacaua şi sărea. Scoate rulada din cuptor şi decoreaz-o cu cremă de cacao şi cu fructe. Înainte de servire presara peste ea zahăr pudră.

Cum ți se pare rețeta simplă de buturugă de Crăciun?





Adauga un comentariu