News Flash:

Buzunarele politehnistilor lenesi la carte se vor goli

29 Septembrie 2000
700 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Stim ca universitatile nu au bani, dar asta nu inseamna sa jumuleasca studentii!"

Senatul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi a propus taxele pentru anul universitar 2000-2001, ce urmeaza a fi definitivate si aprobate in urma intalnirilor cu studentii. Chiar daca studentii nu vor fi de acord, taxele propuse de Senat vor ramane aceleasi sau se vor micsora foarte putin. Pentru inmatriculare, studentii din anul I vor plati 50.000 de lei la semnarea contractului de studii. Pentru inmatricularea in urma unui transfer de la o alta universitate, studentii vor plati o taxa de 80.000 de lei. Reinscrierea dupa intreruperea studiilor din motive medicale costa 20.000 de lei. Reinmatricularea va costa 500.000 de lei. Studentii care se reinmatriculeaza, dar au depasit perioada de cinci ani (durata studiilor universitare), vor fi reinmatriculati pe locurile cu taxa. Pentru resustinerea examenului de diploma, absolventii UTI vor plati in sesiunea din ianuarie-februarie 2001, pentru fiecare proba, suma de 500.000 de lei, iar in sesiunea din iunie-iulie 2001, 250.000 de lei. Inscrierea la gradul II si definitivat va costa 500.000 de lei, iar la concursuri pentru posturi didactice taxele sunt diferite. Pentru postul de asistent sau preparator, inscrierea la concurs costa 50.000 de lei; pentru sef de lucrari - 100.000 de lei, iar pentru conferentiar si profesor universitar - 175.000 de lei. Eliberarea duplicatului actelor de studiu va costa 50.000 de lei, iar eliberarea programelor analitice - un dolar pagina. Probabil, la aceste taxe, studentii nu vor avea de obiectat. Insa, nu vor fi de acord cu taxele pentru reexaminare sau refacerea activitatilor didactice. De exemplu, pentru refacerea disciplinelor nepromovate, un student care este in sistem de credite va plati 5,3 dolari de credit. Cum disciplina are de la 2 la 5 credite, politehnistii mai lenesi vor ramane cu buzunarele goale. Pentru ca, numai pentru refacerea a doua discipline care au cate 5 credite fiecare, un student va scoate din buzunar 53 de dolari - 1.282.000 de lei la cursul actual. Insa, cursul dolarului creste. In ceea ce-i priveste pe studentii care nu sunt in sistemul de credite, acestia vor plati pentru refacere 25 de dolari pentru un examen. La toate aceste taxe se mai adauga cateva: reexaminare - 80.000 lei/proba; diferente nepromovate - 50.000 lei proba. "Este uimitor ceea ce se intampla. Daca ramai cu doua sau trei examene restanta, ai de platit aproape doua milioane de lei taxe. Noi intelegem ca universitatile nu au fonduri si se confrunta cu o criza financiara, dar asta nu inseamna ca trebuie sa jupoaie studentii", a spus Daniel Oajdea, presedintele Ligii Studentilor de Profil Tehnic din cadrul UTI.
Liderii studentilor asteapta inceputul anului universitar. Atunci se va discuta cu studentii si se va hotari modalitatile de protest fata de taxele impuse de universitati si de ordinele pe care le-a dat vara aceasta Ministerul Educatiei Nationale.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015093 (s)