Actualitate

BZI a avut dreptate! Comunicat oficial al DSVSA! „In carnea de la Avitop s-a gasit salmonela Infantis” – FOTO

Publicat: 12 apr. 2016
Inca o data se dovedeste ca reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au avut dreptate! Intr-un comunicat de presa remis pe adresa redactiei BZI, directorul adjunct al DSVSA Iasi, Vasile Gaboran, cel care conduce institutia in aceasta perioada, directorul executiv fiind plecat din tara, a confirmat ca in carnea de Avitop s-a gasit SALMONELA de tip Infantis.
„In urma examenelor de laborator efectuate, a fost identificata o tulpina de salmonella spp, fiind emis un buletin de analize. In conformitate cu prevederile Regulamentului sus mentionat, tulpina identificata a fost remisa catre Institutul de Igiena Sanatate Publica Veterinara Bucuresti., in scopul tipizarii si stabilirii rezistentei antimicrobiene. In data de 07.04.2016 IISPV Bucuresti a transmis catre DSVSA Iasi Buletinul de analiza, nr. 22.023, din care rezulta tipizarea unei tulpini de SALMONELA INFANTIS, slab patogena”, se arata in comunicatul DSVSA remis redactiei BZI si publicat pe site-ul nostru in facsmil. 
Cand minte Vasile Gaboran?
Acest comunicat se bate cap in cap cu cele dintr-un comunicat de presa trimis ieri, la 1-2 ziare anonime si bineinteles la Grupul de firme Kosarom. In acest comunicat se spune ca nu au fost gasite rezultate nesatisfacatoare pe criterii de siguranta alimentelor. Altfel spus, conform lui Vasile Gaboran si Nicolae Ivanciu, faptul ca intr-o cantitate de carne de la Avitop s-a gasit salmonela nu este niciun fel de problema. Daca onor oamenii din DSVSA vor sa manance carne de la Avitop cu salmonela, de oricare tip este alegerea lor, dar oamenii trebuie sa fie informati cu exactitate despre acest lucru. Oamenii care le platesc salariile acestor functionari ai statului au dreptul sa stie daca mananca sau nu carne infestata cu salmonella. Era mult mai normal ca cei de la DSVSA Iasi sa nu incerce sa musamalizeze acest scandal si sa explice de ieri ca in carnea de la Avitop s-a gasit un tip de salmonela, dar ca recomandarile lor sunt ca aceasta carne sa poata fi comercializata in aceasta stare. De aici incolo este dreptul oamenilor sa decida daca sunt de acord sa le dea copiilor carne infestata cu salmonella sau nu. In plus, este incredibil cat de repede au sarit in ajutorul celor de la Kosarom, angajatii DSVSA. Daca pentru o cerere pe Legea 544/2001, referitoare la liberul acces la informatiile publice un raspuns vine in 2-3 saptamani, iata ca in cazul lui Neculai Apostol, DSVSA Iasi, prin directorul adjunct Vasile Gaboran ia reactie la cateva ore de la aparitia anchetei in BZI. De altfel, exista informatii ca acest comunicat a fost scris chiar de catre cei de la Kosarom si doar contrasemnat de Vasile Gaboran, adjunctul DSVSA Iasi, cel care conduce institutia in aceasta saptamana.
Este foarte grav ca angajati ai statului au cedat presiunilor uriase facute de familia lui Neculai Apostol. Dupa ce a semnat acel asa-zis comunicat de presa, purtatorul de cuvant Nicolae Ivanciu si-a dat demisia din functie. De ce credeti ca doctorul Ivanciu a refuzat sa-si mai asume aceasta tentativa ordinara de a musamaliza totul? Raspunsul este evident. Ivanciu nu a mai rezistat presiunilor, stiind ca ceea ce semneaza nu este in conformitate cu realitatea.

(Vasile Gaboran)

 

Purtatorul de cuvant si-a dat demisia
De altfel, luni seara, Nicolae Ivanciu a negat ca ar fi trimis vreun comunicat de presa. „Nu am trimis niciun comunicat de presa nimanui. Nu stiu despre ce este vorba”, a spus, telefonic, Nicolae Ivanciu. Intrebat de ce si-a pus semnatura pe un document despre care stia ca ascunde faptul ca in carnea de la Avitop s-a gasit un tip de salmonella, directorul adjunct Vasile Gaboran a declarat senin ca a gresit: „Poate a fost o greseala a noastra de exprimare”, a spus Vasile Gaboran. Nu este vorba despre o greseala, ci despre o incercare disperata de a musamaliza rezultatele unei analize.
Daca reporterii BZI nu ar fi avut buletinul de analize (in care este trecut fara echivoc ca este vorba despre prezenta unei tulpine de salmonella), buletin care va fi prezentat in instanta de judecata daca va fi cazul, probabil ca cei de la DSVSA ar fi musamalizat acest scandal. Inca din textul initial, am scris ca nu este inca stabilit tipul salmonelei si de asemenea am scris ca toata carnea poate fi comercializata, procesata au precizat sursele BZI, chiar si in stare refrigerata spun cei de la DSVSA. De aici insa, pana la a ascunde un lucru extrem de grav de opinia publica este o distanta uriasa, iar functionarii statului care au incercat sa induca in eroare opinia publica, care au incercat sa musamalizeze un buletin de analize vor raspune penal pentru abuz in serviciu si fals in inscrisuri oficiale. Daca Vasile Gaboran a crezut ca se poate folosi de institutiile statului ca sa-l ajute pe Neculai Apostol, iata ca s-a inselat si de acum va raspunde penal pentru ca a incercat sa falsifice astfel de date. Comunicatul trimis ieri de directorul adjunct al DSVSA Iasi este un fals si el trebuie pedepsit de institutiile statului, pentru ca nicaieri in comunicatul de ieri nu se scrie ca intr-adevar a fost gasita o tulpina de Salmonella Infantis in produsele Avitop. Procurorii DNA ar trebui sa verifice si legaturile dintre Vasile Gaboran, care este originar din Pascani, si Neculai Apostol, care are sediul Kosarom tot la Pascani.
Nu cedam presiunilor!
Pe langa salmonella gasita la Avitop, noi am scris si despre problemele gasite de inspectorii DSVSA la Auchan (acolo unde a fost confirmata salmonella in drob si in organe). In plus, in cursul zilei de duminica, Lucian Apostol, administratorul grupului de firme a fost contactat de un redactor al BZI pentru a comenta aceasta situatie, dar nu a raspuns la telefon. Toate aceste fapte demonstreaza fara echivoc ca nu am facut altceva decat sa ne respectam meseria de jurnalisti, indiferent de numele celor care sunt implicati. Fie ca este vorba despre Avitop-Kosarom, despre Auchan sau despre orice alta firma, reporterii BZI au respectat suta la suta adevarul si au furnizat informatii suta la suta reale. Cotidianul BUNA ZIUA IASI isi asigura cititorii ca nu va ceda la astfel de presiuni ale baronului Neculai Apostol, care uita ca institutiile statului nu mai sunt la comanda lui ca pe timpul cand era la putere, cumpara trusturi de presa, numea directori, primari si deputati. Vom reveni!
Comentarii
  • Este adevarat ca toti cetatenii trebuie sa fie informati cu privire la ce maninca, dar, e suparator, ingrijorator , ca o institutie care ar trebui sa aiba grija de sanatatea noastra ascunde de fapt adevarul, chiar daca el nu este asa dureros pe cit se pare, si anume ca, carnea poate fi data in consum conditionat. Dr Ivanciu din ce si-a dat demisia? ca nu se intelege? din minunata functie de purtator de cuvint?

    • adica cu toate ca a provocat atita bilbiiala si un prejudiciu de imagine KOSAROM el isi da demisia din nimic. Pentru a spala fata patata a institutiei cu siguranta ar trebui o deschidere mai mare si o atentie mai mare la sanatatea cetatenilor, si sa nu ascunda prezenta bacteriilor sau oricaror infestari sub pretextul ca e slab patogen. O intrebare retorica ar fi daca in acelasi mod s-a intimplat si in cazul expiratelor de Bucuresti transportate catre procesare la firma de la Uricani, sau cazul Gidacom, caz in care exista mult mai multe dedesupturi decit se vad la o prima privire. Asa ca BZI, faceti-va treaba profesionist si faceti anchete jurnalistice mai bine documentate decit „pe surse„.

      • Cautati si depistati ce se intampla cu Tomestiul ala de mereu se intampla cate ceva acolo in detrimentul sanatatii consumatorului. Ce face seful de zona sau nu face de mereu iese in frunte zona aia?Faceti sapaturi si vedeti care sunt legaturile.

  • Domnilor ziaristi ati uitat sa puneti o intrebare esentiala, care e data buletinului de analiza? O sa aveti raspunsul la tot articolul si viitoarele articole.

  • Dl Gaboran e ocupat cu pregatirea concurentilor pentru concursul de la DSVSA Iasi de pe 27 aprilie, pt postul de consilier asistent. Tot dna care a fost pe postul vacant va lua concursul?

    • Si tu de colo… unde ai auzit tu de examene aranjate la dsv? Toate se iau pe bune tu… Lacramioara a invatat si o sa ia examenul pentru ca e nemaipomenita, nemainitilnita, ce vorbesti tu…. imediat o sa intre in piine, ca de cascaval a cam ramas fara:) Eu zic sa nici nu se prezinte pentru ca ea deja e angajata si nu stie.

Adauga un comentariu