Actualitate

C-asa-i jocul pe la noi!

Publicat: 04 ian. 2008
1

– Si, cum iti spuneam – reia amicul meu povestea intrerupta de corul uratorilor mascati in haine de piele tuciurie -, declar la politie furtul actelor si trec indata la refacerea lor. Incep cu cardul. Sun la centrala bancii, de unde imi raspunde o voce platinata, toata numai zambet si curioasa foc sa afle in ce imprejurari mi s-a intamplat nenorocirea. N-o las sa se perpeleasca si-i povestesc faptele de-a fir a par. Se vede ca multumita de relatare, ma ispiteste. Care mi-e CNP-ul, data si locul nasterii, adresa, numele parintilor, numarul contului si parola. Fiindca mi-e tot mai simpatica, i le dezvalui. Ori vorbesc eu prea repede, ori vrea sa ma incerce, ma pune sa le repet de doua ori. Ma execut si mi se cere sa depun in cont 6 lei, contravaloarea cardului pe care urmeaza sa-l primesc in paisprezece zile lucratoare. Discutia sa tot fi durat vreo douazeci de minute. A doua zi, ma duc la banca, fac operatiunea ceruta si astept. Iti imaginezi, probabil, ca termenul promis n-a fost respectat.

Ei bine, fix peste doua saptamani fara zile libere cardul sosise la banca. Il iau si, in pana de bani pesin, ma opresc la primul bancomat din cale. Bag cardul, tastez ce e de tastat si, in locul banilor si al cardului, primesc o hartiuta cu inscriptia: cardul dumneavoastra a fost capturat. Revin la banca, sa aflu pricina. Amabila, fata de la ghiseu ia hartiuta, o citeste cu atentie si ma invita peste doua zile, sa-mi recuperez obiectul confiscat. Era intr-o joi.

 Luni, ma infatisez la banca. Mi se arata cardul, dau sa ma bucur, insa aceeasi fata amabila ma aduce cu picioarele pe pamant: Ati primit o copie fidela a cardului pierdut si ea a fost retinuta de automatul bancar pentru ca ati solicitat blocarea contului; daca veti incerca sa scoateti bani cu el, vi-l va captura iarasi. Pai, intreb eu prostit, de ce mi l-au mai trimis, daca nu-l pot folosi? Nu-i nimic, zice fata, sunam la Bucuresti, sa deblocheze contul. Suna si converseaza cateva minute cu cineva, inchide, imi zambeste si ma anunta ca deblocarea e imposibila: Va trebuie un alt card, cu alt cod si alta parola. Sunt pe cale sa ma enervez, domnisoara sesizeaza impasul in care ma aflu si ma incurajeaza: Nu-i nimic, se rezolva; completati o cerere, achitati 6 lei si va facem un card nou. Altul? Care va fi gata…, incerc eu sa spun. Exact, imi ia domnisoara vorba din gura, peste paisprezece zile lucratoare. Am de ales? Scriu cererea, dau alti 6 lei si astept sa curga zilele. Fara azi, mai am de asteptat inca sapte.
– Lasa, ca trec si astea! intervin eu incurajator.
 – Stai, ca n-am terminat! Cand ajung acasa, gasesc o scrisoare de la banca. Sunt instiintat ca, pe 31 decembrie, vechiul meu card expira si, in caz ca voiesc a beneficia in continuare de avantajele utilizarii lui in orice moment, urmeaza sa ma prezint, cu actul de identitate si cu vechiul card, spre a mi se confectiona unul nou-nout, valabil inca doi ani. Presupun ca, si de data asta, mi se va cere cu extrema amabilitate sa completez un formular si sa achit 6 lei. Precum vezi, istoria nefericitului meu card are toate sansele sa nu se mai ispraveasca, aidoma povestii cu cocosul rosu. Sa nu te miri, prin urmare, daca si cardul ce va sa vina imi va fi capturat si va trebui sa comand altul, capturat si el dupa paisprezece zile lucratoare. Ca sa fiu sincer, n-ar fi exclus ca, dupa o vreme, acest nou joc de societate, in care am intrat fara de voie, sa inceapa sa-mi si placa. In care caz, de un singur lucru m-as mai teme: ca nu cumva, distrata cum e, banca sa greseasca mutarea si sa-mi trimita un card utilizabil!

Comentarii
  • Cred ca e vorba de BRD, ca in aceeasi situatie am fost si eu. Am renuntat definitiv sa ma bat cu sistemul birocratic bine pus la punct al celor de la BRD.
    Acum refuz din start orice discutie despre carduri, banci, etc.
    Vrei nu vrei, platesti 6 lei de ficare data, ori ai pierdut ori este stricat.
    Deh, politica bancii.

  • Foarte frumos articolul stimate domnule Alexandru Dobrescu… Sunteti un clasic in acest domeniu gazetaresc.. Asteptam cu nerabdare noile numere ale revistei Insemnari Iesene, care au readus farmecul si parfumul iasului de altadata, cat si pe monstrii sacrii ai condeiului Mihail Sadoveanu, George Toparceanu, Mihai Codreanu si nu in ultimul rand un nume de seama al iasului, acel scriitor-medic, Grigore T. Popa… Va multumim pt ca ati reinviat aceasta revista si o sa o asteptam cu nerabdare, din nou, pe tarabele de ziare…. Va Multumim….

Adauga un comentariu