Actualitate

Ca în Evul Mediu! Mai mulți români au taiat porcul in parcarea unui bloc! Polițiștii au intervenit

Publicat: 17 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ca în Evul Mediu Mai mulți români au taiat porcul in parcarea unui bloc Polițiștii au intervenit
Un porc a fost tăiat în parcarea unui bloc din Pitești

Practici ca in Evul Mediu in parcarea unui bloc din Pitești. Mai multe persoane au decis sa taie porcul fără se le pese de faptul ca practica este una dureroasă pentru animal sau ca, prin actiunile lor, ar deranja ordinea publică.

Zgomotele scoase de animal au alertat vecinii care au apelat la ajutorul autoritatilor. Politistii au ajuns la fata locului si au aplicat mai multe sanctiuni celor in cauză.

Un porc a fost tăiat in parcarea unui bloc din Pitești

Intreaga operatiune a avut loc in parcarea unui bloc din Pitești. La actiune au participat 2 barbati care, fara nicio jenă au sacrificat animalul in vazul vecinilor oripilati de intreaga scenă. Procesul de tăiere al animalului a fost făcut fără vreo măsură de protectie iar bărbatilor nu le-a pasat ca, in timp ce sacrifica animalul, prin zonă treceau zeci de oameni printre care și copii. Oripilati de scenele vazute, mai multi oameni au făcut câteva poze. Barbatii au adus in parcare si o patura dar si un făraș pentru a curata asfaltul de sangele animalului. După ritualul sângeros de sacrificare, barbatii au trecut la actiune să au scos o butelie si cutite pentru a pârli animalul, conform adevărul.ro

Vecinii care au asistat la scenele greu de privit au alertat autoritățile abilitate. Prezenti la fata locului politistii din cadrul Poliției Locale au aplicat sanctiuni de câte 200 de lei celor doi barbati. Oamenii au fost obligati sa incheie procesul de pârlire a porcului.

Tradiţia tăierii porcului de Crăciun este veche în România

Conform tradiţiilor aferente sărbătorilor de iarnă, pe data de 20 decembrie românii au în obicei tăierea porcului. Cunoscut ca drept Ignat, românii obişnuiesc să sacrifice animalele fără a ţine cont de durerea pe care o provoacă acestora. Conform rituarilor existente, porcii se tăiau în zorii zilei. Porcul era stropit cu apă sfințiită iar capul acestuia era așezat spre răsărit. Fruntea animalului era crestată în semn de cruce iar din carne se păstra o bucată care se dăruia de Sf. Ignat.

„Femeile aveau o grijă deosebită pentru capul şi picioarele porcului, folosite la piftii (aituri sau răcituri), preperat tradiţional care asigura sporul şi sănătatea animalelor în gospodărie şi se împărţea că ofranda pentru cei morţi”, spun etnologii. Sfântul Ignat e zis şi Crăciunul ţiganilor, ei fiind cei care taie porcii. Acum are loc tăierea porcilor negri, de la care se opreşte sânge şi fiere, pentru vindecarea bolilor şi a frigurilor.

În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbeşte”. Exista, însă, sate în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun – precum în Vâlcea, Bacău, Prahova – sau a treia zi – Dâmboviţa, conform unor interdicţii privind consumul cărnii de porc în post şi în prima zi de Crăciun.

În altă ordine de idei, practicile românilor au fost ” transportate” şi în afara tării. Totuşi, autorităţile europene nu prea au fost de acord cu asemenea tradiţii iar, de exemplu, în Italia, mai mulţi români au primit sancţiuni drastice pentru ca, acum câţiva ani au tăiat porcul în propria ogradă fără să se respecte ideea de sacrificare a animalului. Românii riscau o pedeapsă între şase luni şi un an de închisoare şi o amendă de până la 150.000 de euro.

Adauga un comentariu