Magazin

Cabana la Paltinis, transformata in BUNCAR anti-„Apocalipsa”

Publicat: 19 dec. 2012
1

Sfarsitul lumii anuntat de mayasi peste doua zile a provocat multe glume apocaliptice, dar este luat in serios de unii.

40 de tineri au inchiriat o cabana cu doua etaje, din zona Paltinis, iar de joi nu mai vor sa iasa din cladire. Si-au facut tot felul de provizii pentru a supravietui cel putin 3 luni. Si tot la noi, in apropiere de Ploiesti, un spaniol care detine un buncar din al doilea razboi mondial, il scoate la vanzare, cu 150 de mii de euro. Optimist, el prefera sa astepte ziua Z, intr-un bar din Madrid.

In opinia unora, in caz de apocalipsa, o cabana montana este locul ideal pentru supravietuire: daca vine potopul, macar locul e la inaltime. Gazda celor patruzeci de tineri prudenti ne arata camarile pline cu provizii si tot ce a pregatit in caz de cataclism.

In cazul in care vor ramane fara curent turistii din cabana din Paltinis vor fi in siguranta. Si-au adus doua butoaie mari pline cu motorina care le pot asigura energie electrica aproximativ 3 luni. Sunt peste 4000 de litri de combustibil aici.

„Cantitatile sunt suficiente pentru a trece 2 luni cu 30 – 40 de persoane”, spune Eleonora Staicu, administrator cabana.

Femeia, ardeleanca de nadejde, a facut si rezerve de apa, a montat generatoare pentru curent electric, a burdusit cu lemne o magazie uriasa, a pus deoparte saci cu haine groase si incaltaminte: sa fie!

Tinerii i-au dat sfaturi riguroase si pentru incaperile de la etaj, desi gazda nu prea stie clar de ce.

„Cu ce sunt acoperite geamurile? Deocamdata cred ca sunt cu ceva negru probabil pentru a izola eventualele explozii de lumina solara. Astea vin puse am inteles peste aceste nailoane negre pentru izolare. Si probabil reflecta si razele solare”, mai spune aceasta.

Oaspetii pregatiti pentru apocalipsa au fost foarte discreti, si nu i-au impartasit femeii nimic despre credintele si convingerile lor. I-au spus insa sa se astepte la 3 zile de bezna, asa ca ea a cumparat, cuminte, vreo 20 de lanterne.

In alta parte a tarii, la Paulesti, in Prahova, un buncar construit de nemti al doilea Razboi Mondial poate sa fie un perfect adapost anti-apocalipsa. Cel putin asa sustine spaniolul care l-a pus in vanzare, pentru 150 de mii de euro.

„L-as inchiria tot pentru 4000 euro pentru o luna. Pentru termen lung fac un contract mult mai bun. E confortabil sa stiti, poti sa supravietuiesti, el e gandit pentru atacuri chimice, nu stiu daca merge si pentru bombe atomic, are un put pentru apa, are curent, generatoare electrice, wc. „, spune Daniel Nebrera Salcedo.

„Aici avem o camera care se pare ca deservea pentru instalatia de aerisire. Conductele sunt intacte mai putin ventilatoare. (rep)- Dar se poate supravietui? – da se poate supravietui, da’ aerul este respirabil” – Adrian Dragu, administrator.

Intunecat si cam sinistru, buncarul cu peretii scorojiti ofera siguranta, si nu confort. Are 45 de incaperi, ziduri de jumatate de metru grosime, din beton armat, la standarde nemtesti, din anii 40.

„Avem doua generatoare, tablourile electrice. Generatoarele nu am incercat in ultimul timp sa le pornim. Aici ar fi ultimul loc in care s-ar putea supravietui.”

Pe suprafata de 2000 de metri patrati, spaniolul ar fi vrut sa faca un cartier rezidential, dar criza l-a facut sa renunte.

Sursa: Pro TV

Adauga un comentariu