National

Cacealmaua lui Basescu

Publicat: 30 dec. 2004

•Se poate spune ca a devenit deja o traditie ca judetul Iasi sa fie ignorat de catre cei care fac guverne •In ciuda promisiunilor facute in campania electorala, din judetul Iasi nu provine decat un singur ministru, cel de la Externe •Este vorba despre Mihai Razvan Ungureanu care, in ultima perioada de timp, a venit foarte rar in judetul Iasi

Se poate spune ca a devenit deja o traditie ca judetul Iasi sa fie ignorat de catre cei care fac guverne. De 15 ani, liderii politici locali se plang ca judetul Iasi nu este reprezentat in Guvern dupa statutul de centru cultural si capitala a Moldovei, dar nu reusesc sa faca nimic in acest sens. Iesenii sunt luati de prosti de fiecare data. Numarul mare de alegatori este luat in considerare doar atunci cand politicienii sunt in campanie electorala si fac promisiuni peste promisiuni, doar pentru a-si atinge scopul: un fotoliu cald in Parlament. Dupa turneele electorale toti uita de promisiuni, lasand Iasul la locul sau de pana acum, interesati doar de comisioanele ministeriale. Toate declaratiile facute in conferintele de presa de-a lungul anilor in acest sens nu s-au dovedit a fi decat niste lamentari ieftine. In timpul campaniei electorale pentru primul tur al alegerilor generale atat candidatul la presedintie din partea Aliantei DA, Traian Basescu, cat si cel care candida pentru functia de prim ministru, Calin Popescu Tariceanu, au promis, in cadrul unei conferinte de presa, ca judetul Iasi va avea reprezentare in viitorul Guvern. „Va promit ca Iasul va avea reprezentare in viitorul Guvern si nu este vorba de ministrul culturii”, a declarat atunci Traian Basescu. Multi isi pun intrebarea: „asta-i Presedinte?” Au fost numerosi cei care au dat bani pentru campania electorala a lui Traian Basescu si a Aliantei DA, sperand intr-o promovare a valorilor iesene, dar se vede ca totul a fost degeaba. Cand la putere era PSD, presedintele Camerei Deputatilor fusese ales la Iasi, de unde proveneau un ministru si un secretar de stat.

Guvernul a fost facut de Alianta DA, dar judetul Iasi a ramas inca la coada. Din judetul Iasi nu a fost numit decat un ministru care-si petrece timpul mai mult prin Bucuresti si nu a venit in judetul Iasi in ultimii trei ani, pentru aparitii publice, decat de vreo trei ori. Este drept ca primul ministru a nuantat raspunsul pe care l-a dat in campania electorala la intrebarea privind reprezentarea judetului Iasi in Guvern. „Depinde de rezultatele pe care filialele judetene ale PNL si PD le vor obtine la alegerile generale. Astfel pentru cele doua filiale a fost impus un criteriu de performanta care implica obtinerea unui rezultat de cel putin 50 la suta”, a declarat Tariceanu.
Prin urmare, avand in vedere ca in judetul Iasi filialele judetene ale celor doua partide nu au indeplinit criteriul de performanta si repartizarea functiilor in viitorul Guvern s-a facut in defavoarea judetului Iasi. Trebuie precizat ca Relu Fenechiu se visa ministru al Transporturilor desi nu prea s-a obosit sa faca eforturi mari pentru a indeplini criteriul de performanta impus de partid. Cotidianul ZIUA de Iasi a publicat in mai multe randuri care ar fi argumentele pentru care Fenechiu nu va primi nici o functie in viitorul Executiv. Unul dintre argumente, dupa cum s-a mai precizat, se refera la rezultatele obtinute de filiala la alegerile generale. De mentionat ca la alegerile generale Alianta PNL – PD a obtinut in judetul Iasi numai 34 la suta. Apoi, numele lui Fenechiu este legat si de scandalul de la Centrul de plasament Budai unde au existat acuzatii ca firma pe care o patrona a incasat mai multi bani decat lucrarile efectuate in realitate si de scandalul Maxx Space (discoteca care a apartinut lui Fenechiu) unde o eleva a decedat in timpul unui concurs intre licee. Avand in vedere ca liderii Aliantei DA au declarat in mai multe randuri ca vor numi in viitorul Guvern persoane cu un trecut care ridica multe semne de intrebare, lipsa lui Fenechiu din Executiv este usor de explicat.

Doar reprezentare

In ultimul an declaratiile date de liderii locali ai PNL si PD, respectiv Relu Fenechiu si Dan Carlan, au vizat de foarte multe ori liderii judeteni ai PSD care erau acuzati ca nu au reusit sa impuna in Guvern nici un ministru cu portofoliu in domeniul economiei astfel incat acest lucru sa contribuie la dezvoltarea judetului. De altfel, declaratia mentionata a lui Traian Basescu se referea la faptul ca din judetul Iasi a fost numit in viitorul Guvern pe functia de ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, care a ajuns senator in mandatul trecut pe listele PSD Iasi. Au trecut alegerile generale si s-a dovedit ca declaratiile pe care le faceau Dan Carlan si Relu Fenechiu nu erau decat gargara electorala de doi lei. Pe functia de ministru de Externe, Razvan Ungureanu are mai mult un rol de reprezentare cu impact destul de mic in plan executiv. „Noi suntem multumiti de faptul ca din noua ministri liberali unul este din Iasi”, a declarat ieri, evident multumit, Relu Fenechiu. Probabil Fenechiu este multumit ca si-a atins scopul pe care-l urmareste de opt ani si anume acela de a deveni deputat iar de iesenii care l-au votat nu-i reaminteste decat o durere in cot.
Constantin MAZILUloading...

Adauga un comentariu