News Flash:

Cade mafia fotbalului

31 August 2000
747 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Mata" de la SC Iasi XXI este pe cale de a fi rupta •Romeo Olteanu a fost trecut pe lista neagra •El nu va mai fi administratorul unic al societatii Iasi XXI •Curtea de Conturi va verifica "la sange" activitatea firmei

Nemultumit de cum au fost gestionate bunurile publice de catre SC Iasi XXI, presedintele institutiei judetene, Lucian Flaiser, a solicitat o verificare din partea Curtii de Conturi. Controlul va fi probabil programat pentru luna septembrie. In conditiile in care vor fi constatate nereguli, presedintele Flaiser va propune plenului consiliului retragerea din societatea XXI. In aceeasi situatie se afla si RA Aeroportul, unde sumele alocate pentru lucrarile de constructie - 21 de miliarde lei - nu sunt justificate. Intrucat OG 49/1999 privind selectarea administratorului unic la societatile comerciale a fost abrogata, conducerea CJ i-a trecut pe lista neagra pe cei doi administratori: Romeo Olteanu, de la Iasi XXI, si Florian Gheorghica, de la RA Aeroportul.

Romeo Olteanu a jucat fotbal cu patrimoniul societatii

In 1995, CJ a aprobat, in calitate de asociat comanditat, sa participe cu uzufructul imobilelor sale la constituirea societatii Iasi XXI. De asemenea, CL Iasi a aprobat participarea, in aceeasi calitate de asociat comanditat, cu aport constituit din dreptul de uzufruct, reprezentand o cota parte de 10% din veniturile obtinute din inchirierea imobilelor, comparativ cu dreptul de uzufruct aportat de CJ in proportie de 100%. Capitalul social a insemnat, la data constituirii, 2,1 miliarde lei. Aportul CJ la capitalul social al societatii a fost de 801,1 milioane de lei, reprezentand 16.023 de actiuni, iar aportul CL a fost de 732,3 milioane de lei, reprezentand 14.646 de actiuni. Ulterior, in urma unei expertizari din 1996 privind evaluarea contabila a cotei de participare a celor doi asociati la capitalul Iasi XXI SCA, CL a ajuns actionar majoritar cu 66.957 de actiuni si CJ a fost redus la 9.073 de actiuni. Diferentele de valoare ale capitalului nu sunt sustinute cu documente legale justificatoare...
In 1998, conducerea, asigurata de Romeo Olteanu, s-a gandit la transformarea juridica a societatii. In acest sens, la CCI a fost depusa o documentatie care a cuprins un proces-verbal al sedintei AGA din 26 martie 1998; raportul de expertiza pentru evaluarea contabila a cotei de participare a CL si CJ, comandata de Iasi XXI SCA; contractul de societate; statutul si hotararea AGA ordinara privind modificarea contractului si a statutului societatii. Cererea de inscriere mentiuni a fost respinsa de judecatorul delegat al CCI deoarece "actul constitutiv nu reprezinta vointa celor ce compun societatea; pentru autoritatile administrative lipseste hotararea plenului privind transformarea formei juridice".

Managerul a incercat sa "sunteze" legea

Fara aprobarea plenului CJ, onorabilul consilier municipal al "moldovenilor" - Romeo Olteanu - a incercat, prin fraudarea legii, sa schimbe forma juridica a societatii. Pentru aceasta s-a folosit de o hotarare AGA ordinara si nu de una extraordinara, asa cum precizeaza legea, si de doua rapoarte de expertiza din... 1996. Valoarea contabila a cotei de participare a CL Iasi la capitalul societatii Iasi XXI SCA, conform raportului de expertiza, a fost calculata la 3,3 miliarde lei, reprezentand 66.957 de actiuni. In raport, evaluarea contabila a cotei de participare la capitalul societatii Iasi XXI SCA a fost diminuata la 453,6 milioane de lei, reprezentand 9.073 de actiuni. Documentul inregistrat la Camera de Comert si Industrie a suportat "mici" modificari nelegale privind cota de uzufruct, adica a fost sters procentul de 10% al dreptului de uzufruct al imobilelor CJ. In acelasi document, care a fost inregistrat la registratura CJ, este trecut procentul si perioada de folosire, respectiv 10 ani.

Consilierul este pe cale sa-si piarda capul

Incepand cu 1 ianuarie 2000, Romeo Olteanu, consilier municipal care reprezinta interesele "moldovenilor" in Consiliul Local, a fost desemnat ca administrator unic al societatii Iasi XXI SA. La negocierea si semnarea contractului de administrare al societatii Iasi XXI SA nu a fost respectata relatia cu una din autoritatile administrative - Consiliul Judetean.
Pentru orice modificare a actelor constitutive ale societatii Iasi XXI SA trebuie aprobarea celor doua unitati administrative - CJ si CL. Reprezentantii AGA in societate sunt desemnati de cele doua consilii si sunt responsabili pentru administrarea spatiilor din patrimoniul public. In cazul societatii Iasi XXI, situatia este mai aparte, in sensul ca administratorul societatii este si consilier municipal. Or, CL, ca asociat comandidat, controleaza activitatea firmei. In Legea administratiei publice locale, calitatea de consilier este incompatibila cu functia de prefect, subprefect; calitatea de functionar in aparatul propriu al consiliilor, precum si de conducator al regiei autonome de interes local sau judetean si al serviciului public de specialitate al Consiliului Local sau Judetean. SC Iasi XXI SA poate fi considerata de interes local si judetean, atat timp cat administreaza bunuri publice. OUG 49/1999 privind administrarea companiilor/societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar a permis consilierului Romeo Olteanu sa ajunga administrator, fara a se lua in consideratie prevederile din Legea administratiei publice locale.
In acest sens, presedintele CJ, Lucian Flaiser, a declarat ca va "rupe mata in doua", mai ales ca aceasta ordonanta a fost abrogata.
Cade, in sfarsit, mafia fotbalului?
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013985 (s)