Titlurile zilei

Cadou de un milion de euro, din bani publici, pentru fiul primarului! Averea familiei din Iași, devenită celebră, a crescut văzând cu ochii, peste noapte

Publicat: 19 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cadou de un milion de euro din bani publici pentru fiul primarului Averea familiei din Iași devenită celebră a crescut văzând cu ochii peste noapte
Bogdan Pantazi, fermier din Iași care se ocupă cu creșterea animalelor și cultivarea cerealelor, a obținut de la APIA subvenții în valoare de 6,5 milioane de lei

Primii zece milionari din agricultura ieșeană au obținut subvenții în valoare de peste 60 de milioane de lei, unul dintre aceștia fiind fiul unui primar din Iași. Câștigătorii au afaceri cu animale sau se ocupă de cultivarea strugurilor și producția de vinuri

În topul firmelor din Iași care au cerut cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană, în anul 2020, și i-au primit de la APIA, sunt ferme zootehnice, agricultori mari sau cei care se ocupă de producția de vinuri. SC Agrocomplex Lunca Pașcani, controlată de familia primarului Dumitru Pantazi de la Pașcani, prin fiul Bogdan Pantazi, a obținut subvenții în valoare de 6,5 milioane de lei, cea mai mare sumă acordată pentru o afacere din domeniul agricol. Fiul Bogdan Pantazi se ocupă de o fermă cu bovine, cu un efectiv de câteva sute de capete, și administrează peste 3.000 de hectare de teren agricol.

O altă companie din sectorul zootehnic, inclusă în topul firmelor din Iași care au obținut sume importante de la Uniunea Europeană, este SC Fermador SRL, deținută de Cătălin Mihalache. Compania care se ocupă de producția cărnii de pui a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) subvenții în valoare de 6 milioane de lei. Este una dintre firmele din Iași care în ultimii ani a fost prezentă în topul celor mai profitabile companii. Cifra de afaceri de 148,7 milioane de lei și un profit net de 17,2 milioane de lei au fost înregistrate în anul 2019, iar aceste date financiare au propulsat afacerea familiei Mihalache în topul Forbes.

Firmele din domeniul zootehnic sunt în continuare în topul celor care au obținut cei mai mulți bani de la APIA

SC Avi Top SRL este încă o firmă din domeniul zootehnic, din Iași, care a obținut subvenții în valoare de 5,4 milioane de lei, de la APIA. Următoarea companie din topul celor care au accesat cei mai mulți bani de la Uniunea Europeană este SC Agricola 96 SA Țigănași, deținută de Aurel Placinschi, unul dintre cei mai experimentați fermieri din Iași, care exploatează în zona Țigănași peste 3.000 de hectare de teren agricol. Fermierul a obținut 4,9 milioane de lei de la Uniunea Europeană, pentru anul de cerere 2020.

Alte companii incluse pe lista celor mai bine plătite cu subvenții de la UE este SC Cotnari SA, care a obținut de la APIA 4,8 milioane de lei și SC Panifcom SRL, care a primit 4,6 milioane de lei. SC Latini Com SRL, deținută de Fillipo Latini, administratorul fermei de porci de la Belcești, a obținut subvenții în valoare de 4,3 milioane de lei. Acesta deține cea mai mare fermă de suine din județ, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere a câte 6 luni. Este primul fermier din Iași care a obținut fonduri europene pentru a-și salva afacerea de virusul pestei porcine. SC Gherghiceanu SRL, companie din Iași care se ocupă de cultivarea cerealelor, la Mircești, a obținut de la APIA 4,1 milioane de lei.

Fermierii din Iași comasează terenurile agricole pentru a face agricultură performantă

De asemenea, SC Orgapic și Agro Iulia, deținute de omul de afaceri Bert Wigger, au obținut subvenții în valoare de 10 milioane de lei. Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, în județul Iași se observă o comasare a terenurilor agricole, iar acest lucru le poate aduce profituri mai mari fermierilor din județ.

„E o tendință pe care am observat-o și la noi, în județul Iași. Acest lucru este unul pozitiv pentru că este mai ușor pentru fermieri să facă agricultură performantă. În această perioadă verificăm fermierii incluși în eșantionul de control pentru anul de cerere 2021”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

Controlul se poate face și în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scopul controlului pe schema de agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.

Adauga un comentariu