Secretele istoriei

Cadoul penibil primit de Nicolae Ceausescu de Revelion, de la un secretar de partid

Publicat: 03 ian. 2019

Punctul culminant al Sarbatorilor de iarna in perioada comunist il reprezenta Revelionul. Cuplul Elena si Nicolae Ceausescu isi avea un rol foarte important in derularea evenimentelor din ultima zi a anului.

Evenimentul avea loc, in fiecare an, in prima parte a zilei de 31 decembrie. Nicolae Ceausescu inregistra un mesaj de Anul Nou, care era difuzat, in fiecare an, la miezul noptii, potrivit Adevarul.

La momentul respectiv, cuplul prezidential se afla la petrecere impreuna cu cei mai importanti reprezentati ai nomenclaturii. La masa se serveau mancarurile traditionale romanesti, sarmale, friptura, pui la ceaun, piftie, salata de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sarbatoare.

Lui Nicolae Ceausescu ii mai placeau in special preparatele traditionale din peste: ciorba de peste, plachia si saramura, dar marea lui pasiune ramaneau sarmalele. Se mai servea vin alb si tuica de pruna, fiarta si indulcita. Petrecerea era ”condimentata” de cei mai in voga artisti ai vremii. De obicei, masa se incheia pana la ora 02.00, cand cuplul Ceausescu se retragea la culcare.

Nici un secretar de partid, directoras, chiar si oameni simpli nu ratau ocazia de a le trimite celor doi cadouri. ”Aproape toti trimiteau niste prostii. De exemplu, au primit un covor pe care scria «Sa traiti Tovarasu’ Ceausescu». Si te stergeai cu picioarele pe nasul lui. Tablouri facute dupa fotografiile lor, tractoare, lucruri inutile. In ultimul an s-a luat hotararea ca noi sa trimitem fiecarui judet in parte o lista cu obiecte de care aveam nevoie prin mobilarea sau decorarea celorlalte case si palate ale lui Ceausescu. Mobila, obiecte decorative, ceva care sa fie de folos. Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai faceam cate o expozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau sa le vada. De fiecare data Ceausescu ii lua Elenei cate un buchet de flori”, a sustinut, in urma cu cativa ani, arhitectul Camil Roguski, fost om de casa al Ceausestilor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit