Secretele istoriei

Cadourile preferate ale lui Ceausescu! Mai ai asa ceva acasa?

Publicat: 07 dec. 2018

Privatizarile de dupa '89 au adus un gust amar romanilor obisnuiti sa-si castige traiul in fabrici si uzine. Sfarsitul comunismului a insemnat si "moartea" unei insemnate parti din industria Romaniei. S-au inchis sau au dat faliment. N-a fost si cazul fabricii de portelanuri de la Alba Iulia, una dintre putinele care, nu doar ca a supravietuit trecerii la capitalism, ci si-a creat propria "epoca de aur", imediat dupa Revolutie, cand, cu fiecare an, reusea sa-si treaca in palmares cresterea productiei, a profitului si a numarului de angajati.

Cele mai frumoase realizari ale specialistilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Portelanul”, cum era cunoscuta fabrica pe vremuri, stralucesc intr-o expozitie permanenta, de fapt, un mic muzeu amenajat la intrarea in fabrica. Sunt expuse acolo cele mai "pretioase" obiecte care au iesit din mainile romanilor care au lucrat in Apulum.

Milioane de farfurii, bibelouri, vase pictate, decoratiuni dantelate

Celebrele balerine cu dantele realizate manual, servicii de masa, decoratiuni din flori colorate, vaze pictate una cate una de artistii fabricii, dar si multe cadouri pentru sotii Ceausescu, toate sunt expuse intr-un mini muzeu,

S-a dorit a fi dovada anilor de glorie ai fabricii, dar si mandria ca o institutie "comunista" a putut deveni cea mai profitabila afacere cu portelanuri.

”Apulum”, cea mai mare fabrica de portelan din Europa in perioada comunista, este singura intreprindere din judetul Alba care a reusit sa se salveze si sa se adapteze la piata libera.

Cadourile preferate ale sotilor Ceausescu erau fabricate la Apulum

Elena Ceausescu a primit, de ziua ei, o oglinda la care mesterii de la Apulum au lucrat un an intreg. Nici dictatorul n-a ramas mai prejos. Tot cu ocazia aniversarii sale, a primit o hora a unirii, realizata manual din personaje imbracate in costume populare din toate zonele tarii. Cadourile primite de la fabrica smulgeau zambete sotilor Ceausescu.

In spatele acestor cadouri unicat statea munca a zeci de angajati ai fabricii de potelan ”Apulum”, unii dintre cei mai buni decoratori si designeri din Europa, nu doar din Romania.

Sectii intregi ale fabricii, blocate pentru realizarea exclusiva a cadourilor pentru cuplul dictator

Nicolae si Elena Ceausescu obisnuiau sa primeasca „admiratia intregului popor si a oamenilor muncii” sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialisti ai fabricilor romanesti. Activitatea unor sectii intregi era uneori blocata pentru realizarea acestora. In 1984 seful compartimentului „creatie” al fabricii era Gheorghe Mircescu. In sarcina sa cadea realizarea unor cadouri cat mai inedite pentru liderul comunist si sotia sa. ”Judeteana de partid” cerea, fabrica executa.

Misiunea era de multe ori foarte grea. De exemplu, la o oglinda destinata Elenei Ceausescu s-a lucrat un an intreg.

Cadouri realizate in doua exemplare: ”Sa nu riscam”

Publicatia locala alba24.ro a mers la intrarea in fabrica de portelanuri, acolo unde redactorul ziarului a stat de vorba cu Eli Petridean, angajata fabricii inca din perioada comunista. Femeia, care a fost si ghidul pentru micul muzeu al "obiectelor cu povesti", a povestit cum cadourile pentru cuplul Ceausescu se faceau in doua exemplare, pentru siguranta.

Toate obiectele destinate sotilor Ceausescu erau realizate de multe ori in doua exemplare, pentru a putea fi rapid inlocuite daca s-ar fi intamplat ceva cu ele. Liderilor comunisti de la nivel judetean nu le placea sa riste, chiar daca in aceste conditii costurile de realizare erau mai mari. Asa ca unele dintre acestea ramaneau in depozitele fabricii.

Pentru Nicolae Ceausescu, darurile constau in general in servicii de masa destinate unor cabane de vanatoare, pictate cu scene tipice. O surpriza pentru acesta a fost o harta a Romaniei, inconjurata de personaje in costume populare.

"De exemplu, harta Romaniei, cu persoane imbracate in costume nationale specifice fiecarei zone. Toate sunt lucrate manual, absolut toate zonele respective sunt reprezentate, costunele sunt pictate, iar judetul Alba este marcat…” povesteste Eli Petridean, gazda din micul muzeu al portelanului.

In zilele noastre, Apulum Alba Iulia este o afacere de mare succes

Apulum Alba Iulia este cel mai mare producator de ceramica din Romania. Capacitatea de productie a societatii este de circa 8.000 de tone pe an, gama de produse cuprinzand portelan pentru menaj si uz hotelier, dar si obiecte decorative si bibelouri. Compania a fost infiintata in 1970. Dupa privatizarea din 1993, actionar majoritar, cu 50,69%, devine firma romaneasca Assalpo.

Fabrica companiei se intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati. Compania este lider de piata din Romania, avand in prezent (iunie 2009) o cota de peste 50%, restul pietei fiind acoperita de micii producatori de vitrus-ceramica de menaj si de catre distribuitorii produselor de portelan din Turcia, Polonia, dar mai ales China.loading...

Adauga un comentariu