Eveniment-Social

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar protestează în fața Prefecturii Iași. Ce nemulţumiri au – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 22 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar protestează în fața Prefecturii Iași. Ce nemulţumiri au - GALERIE FOTO VIDEO
Protest în municipiul Iași. Cadrele didactice din învățământul preuniversitar cer creșterea salariilor

Zeci de cadre didactice din învăţământul preuniversitar au ieșit la protest miercuri, 22 decembrie 2021, în fața Prefecturii Iaşi. Acestea sunt nemulţumite de faptul că Executivul Ciucă nu respectă prevederile legate de salarizare.

„Prin prezenţă vă anunţăm că USLIP Iaşi intenţionează să organizeze pichetarea Prefecturii Iaşi, miercuri, 22 decembrie 2021, între orele 13.00 – 14.00 cu un număr de aproximativ 30 de persoane, cadre didactice din învăţământul preuniversitar ieşean. Această acţiune este motivată de faptul că Guvernul României nu respecta prevederile Legii 153/2017 privitoare la salarizarea cadrelor didactice. Precizăm că în conformitate cu Ordonanţele adoptate de care Guvernele Orban şi Cîțu salariaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze, în conformitate cu prevederile legii menţionate, de o majorare de aproximativ 16 la sută de la 1 ianuarie 2022”, a transmis prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Ce mesaj au transmis protestatarii

Prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, a transmis că profesorii doresc creșterea salariilor cu 16 la sută, după cum s-a promis, în conformitate cu Legea 153. Având în vedere că actuala inflație a ajuns la 17 la sută, nu mai există nicio satisfacție de niciun timp cu un salariu de 2.500 lei, susține cadrul didactic.

„Protestul de astăzi se înscrie în acele acţiuni cuprinse în calendarul sindicatelor din învăţământul preuniversitar. După cum se ştia, am protestat luni în faţa Guvernului României, colegii noştri continuă şi astăzi protestul acolo. Noi am venit în fața Prefecturii Iaşi pentru că am gândit acţiunea în aşa mod cât să avem proteste şi la nivel central, dar şi la nivel local în fata prefecturilor din fiecare judeţ al României. Se ştiu revendicările noastre, prima vizează acordarea majorării la care ar fi avut dreptul în conformitate cu Legea 153. Şi când spun majorări nu se referă la ce ne-a oferit actualul Guvern de 3,8 la sută, ci ne gândim la procentul la care am fi avut dreptul, cel de 16 la sută.

A fost refuzat de două ori. A urmat şi a treia oară. Avem motive sufieciente să protestăm în condiţiile în care după cum bine ştiţi salariile din învăţământ sunt cele mai bine din zona bugetară. Să nu uităm că sunt salarii între 2.000 şi 4.000 lei. Vorbim de o inflaţie de 17 la sută, nu poţi avea nicio satisfacţie cu un salariu de 2.500. Suntem îndreptăţiţi să protestăm”, a transmis preşedintele USLIP Iaşi, prof. Laviniu Lăcustă.

Și studenții au ieșit în stradă. Cer creșterea burselor

Studenţii solicită o creştere cu 121.741.904 lei, reprezentând 0,009% din PIB, a fondului pentru burse. Această solicitare este făcută în contextul în care în momentul de față bursa lunară este de 580 lei. Studenţii vor un minimum de cel puţin 700 lei/ lună.

„Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educaţiei naţionale pot fi respectate, iar studenţii să primească burse în cuantumul minim calculat conform legii – cel puţin 700 de lei/lună (de la 580 lei/lună). Considerăm această creştere imperioasă, peste jumătate din creştere fiind exclusiv ajustarea cu inflaţia, astfel încât bursa să îşi păstreze valoarea reală din 2017, ultimul an în care subvenţia a fost modificată.

Este de-a dreptul aberant cum în fila de buget dedicată Ministerului Educaţiei se prevede drept obiectiv corelarea nivelului burselor cu nevoile studenţilor, pentru a nu se realiza, de fapt, nicio modificare. Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului şi finalizării studiilor de către studenţi este evident, iar modul de calcul actual, care exclude până şi mic-dejunul (ignorând complet alte cheltuieli de bază precum cele de igienă, îmbrăcăminte etc) nu poate fi menţinut”, susţin reprezentanţii ANOSR.

De asemenea, tot astăzi cadrele medicale au intrat în grevă japoneză din cauza salariilor mici.

Adauga un comentariu