Eveniment-Social

Cadrele medicale cer demisia directorului Directiei de Sanatate Publica

Publicat: 09 iul. 1999

•Greva generala pe termen nelimitat •Ieri dimineata, peste 200 de cadre medicale au luat cu asalt sediul DSP •Declaratia directorului DSP se bate cap in cap cu cea a liderului Sanitas •Astazi vor fi pichetate DSP si Prefectura •Bolnavii psihic de la Socola vor sa le aduca parlamentarilor o corectie

Ieri dimineata, incepind cu ora 7, cadrele medicale de la spitalele „Boli Infectioase”, „TBC” si „Pshiatrie” au declansat, pentru a doua oara in ultimii doi ani, o greva generala pe termen nelimitat. 1.200 de medici, asistente medicale si infirmiere cer mentinerea evaluarilor din martie care au dus la marirea salariilor acestora cu 50-80%, ce au fost anulate incepind cu luna iunie.
Bolnavii de la Spitalul Socola s-au alaturat celor care ii ingrijesc, unii dintre ei declarind ca „avem de gind sa ne unim toti nebunii si pe care ii prindem, le aratam noi. Ne unim toti bolnavii si mergem la Parlament sa aruncam cu pastile in capul parlamentarilor. Cadrele medicale vor dreptate. Ce, ele muncesc degeaba? Sa le dea parale”.
Desi greva era programata a avea loc in incinta spitalelor, ieri dimineata in jurul orei 9, peste 200 de cadre medicale au luat cu asalt sediul Directiei pentru Sanatate Publica, deoarece nu si-au primit nici macar lichidarea pe luna iunie. Timp de citeva ore, multe dintre infirmiere si asistente medicale au plins in hohote, spunind ca nu mai au bani nici macar de o piine si sint nevoite sa mearga la serviciu pe jos. Acestea au scandat: „Hotii-hotii”, „Vrem respectarea legii”, „Noi muncim, noi nu cersim”, „Jos cu Scripcariu”, „Jos ministrul Sanatatii”, considerind ca actualul director al DSP, doctorul Petru Scripcariu, „nu se implica in problemele noastre. Scripcariu e om pentru el, nu pentru oameni. El si-a vazut sacii in caruta si nu-l mai intereseaza de noi. Mai avem un pic si o sa cadem pe jos, fiindca nu am mincat nimic”. Seful DSP nu a avut curajul sa dea cu ochii cu multimea, preferind sa discute in biroul sau cu liderii de sindicat. Desi liderul judetean al Sindicatului Sanitas, Viorel Tanase, a declarat ca banii pentru salariile lunii iunie nu au ajuns in contul spitalelor, directorul Scripcariu a infirmat „aceste zvonuri”, dupa cum le-a numit acesta. „Banii exista, insa oamenii nu sint de acord sa-i ia, deoarece ei asteapta si marirea de 30% promisa de Ministerul Sanatatii. Pentru ca nu a aparut in Monitorul Oficial, Hotarirea de Guvern care sa permita virarea banilor de la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, nu avem de unde sa dam aceasta marire”, a mai spus dr. Scripcariu.
Astazi, intre orele 8.30-10.30, 120 de cadre medicale vor picheta Directia pentru Sanatate Publica si Prefectura. „Protestatarii nu vor avea pancarde, decit ghiortaiturile de mate din burtile goale”, a mai afirmat liderul judetean al Sindicatului Sanitas.
Greva generala va continua pina cind vor fi solutionate toate revendicarile cadrelor medicale: „Nu ne lasam pina cind nu se vor gasi bani si pentru salariile noastre, asa cum s-au gasit intotdeauna pentru parlamentari”, au mai spus grevistii.
Cristina HURDUBAIAloading...

Adauga un comentariu