Diete si regimuri

Nu bea cafea imediat după trezire dacă nu ai dormit bine!

Publicat: 10 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nu bea cafea imediat după trezire dacă nu ai dormit bine
Acest obicei prost ar putea crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Consumul de cafea după o noapte dificilă, potrivit unui nou studiu, crește răspunsul glicemic al organismului cu 50%. Acest obicei prost ar putea crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Cafeaua este adesea considerată un remediu după o noapte dificilă. Și din motive întemeiate: efectele cofeinei oferă un impuls de energie pentru a începe o nouă zi. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în British Journal of Nutrition sugerează că o cafea imediat dupa trezire poate avea un impact negativ asupra controlului glicemiei, cu alte cuvinte nivelul zahărului din sânge. Acest obicei ar putea promova astfel riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Cafeaua după o noapte dificilă creste glicemia

În scopul studiului, cercetătorii de la Centrul pentru Nutriție, Exerciții și Metabolism de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) au recrutat 29 de participanți bărbați și femei. Oamenii de știință le-au cerut să facă trei teste.

În primul test, voluntarii au dormit între orele 23:00 și 07:00, fără a le fi afectat somnul. Când s-au trezit, au consumat o băutură dulce. În al doilea test, oamenii de știință au trezit participanții la fiecare oră timp de 5 minute. De asemenea, le-au dat o băutură dulce când s-au trezit. În ultimul test, participanții au avut un somn agitat cu apeluri de trezire la fiecare oră. Ei au consumat o cafea neagră destul de puternică cu 30 de minute înainte de a bea băutura cu zahăr.

Cafeaua imediat dupa trezire, impact asupra controlului glicemiei

Rezultat: O noapte neliniștită nu a înrăutățit răspunsurile la zahărul din sânge în comparație cu un somn bun. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că o cafea neagră a crescut răspunsul zahărului din sânge la participanți cu 50%. Potrivit oamenilor de știință, studiile anterioare au arătat că cafeaua poate crea rezistență la insulină. De aceea, cafeina ar putea limita capacitatea organismului de a tolera glicemia chiar de la micul dejun.

„Ca să spunem simplu, controlul glicemiei noastre este afectat atunci când ne trezim consumând cafea, mai ales după o somn tulburat. Este posibil să îmbunătățiți această situație mâncând mai întâi, apoi consumând cafea dacă simțiți în continuare nevoia. Acest lucru poate avea efecte benefice semnificative asupra sănătății”, a declarat Harry Smith, autorul principal al studiului, într-un comunicat, potrivit Femme Actuelle.

Adauga un comentariu