Stiri medicale

Cafeaua poate fi si medicament. Vezi care sunt beneficiile asupra organismului

Publicat: 21 ian. 2011
7

Boabele de cafea contin cafeina, o substanta care stimuleaza sistemul nervos central, avand efect temporar sti­mulant pentru organism. Studii recente au relevat faptul ca efectele energizante ale cafelei nu sunt in totalitate dato­rate cafeinei, ci si unui agent chi­mic inca necunoscut, care stimu­leaza productia de cortizon si adre­nalina.

 

Atentie insa! In doze mari si pe perioade lungi, cafeaua produce dependenta, manifestata prin nervozitate, iritabilitate, anxietate, insomnii, palpitatii, spasme musculare. Cafeaua trebuie consumata cu mo­deratie sau fara cafeina.

Cafeaua si alcoolul in exces va priveaza de potasiu 

3 plante care pot inlocui cafeaua 

Exfoliaza si te scapa de celulita
Cafeina are efect de stimulare si dre­nare celulara, ceea ce o recomanda in tratarea celulitei. Alege produse de corp cu continut de ca­fei­na, caci efectele lor antiedematoase (nu re­tin lichidele in celule) si de sti­mulare a circulatiei venoa­se si limfatice vor avea fecte po­zi­tive. 

10 alimente care combat celulita 

Zatul de cafea este un foarte bun exfoliant. Masea­za zatul pe brate, pe picioare, inainte de epilare sau chiar pe fata.

Cafeaua are efect puternic antioxidant si analgezic, iar unele medicamente care combat durerea, au in compozitie doze mici de cafeina. De asemenea, cafeaua este un diuretic si un laxativ natural, reduce incidenta de ciroza hepatica si de cancer hepatic.

Creste performantele cognitive
Studiile au mai aratat ca persoanele care beau aproximativ doua cesti de cafea pe zi au mai putine sanse de a face Alzheimer decat cei care beau mai putin de o ceasca de cafea pe zi. In plus, cafeaua are rol dovedit in re­du­cerea riscului bolii Parkinson.

Consumul de cafea influenteaza si performantele cognitive: la teste simple, cum ar fi viteza de reactie, memo­rarea auditiva sau teste de rationamente vizual-spatiale, parti­ci­pantii care beau regulat cafea au avut performante mai bune decat cei­lalti. Acelasi lucru a fost demonstrat si in cazul persoanelor mai varstnice.

Citeste si:

10 lucruri mai putin stiute despre cafea
 

Adauga un comentariu