National

Cafeaua scade riscul de a te infecta cu COVID-19, arată un studiu făcut în Marea Britanie

Publicat: 13 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cafeaua scade riscul de a te infecta cu COVID-19 arată un studiu făcut în Marea Britanie
Cafeaua ar aduce o imunitate sporită în fața COVID-19, susține cercetătorii din Marea Britanie

Un studiu făcut de cercetătorii din Marea Britanie vin cu veşti bune pentru iubitorii de cafea. Așadar, consumul a cel puţin unei cești de cafea poate reduce cu 10% riscul de a face COVID-19. Studiul a fost făcut în Marea Britanie pe un eşantion de 40.000 de persoane adulte.

Nu este prima oară când se spune despre un aliment că scade riscul de a te infecta cu COVID-19. Desigur, multe dintre așa spusele remedii naturale minune s-au dovedit doar niște fake news-uri.

Consumul de cafea reduce șansa de a ne infecta cu COVID-19

Nutriţia joacă un rol determinant în întărirea sistemului imunitar şi pare că cei care consumă cafea sunt un pic mai feriţi de infectarea cu COVID-19 decât cei care nu ar consuma. Studiul indică faptul că un consum de una sau mai multe cești de cafea pe zi scade riscul de infectare cu COVID-19 cu circa 10%.

Totul s-ar datora faptului că o ceașcă de cafea conţine antioxidanți și alte proprietăţi anti-inflamatorii.

„Consumul de cafea este corelat în mod pozitiv cu biomarkeri antiinflamatorii precum interleukina şi citocine multifuncţionale (cu rol în întreţinerea, repararea şi întărirea celulelor), informează Mediafax.

Nici legumele nu au lipsit din studiul făcut de cercetătorii din Marea Britanie. Altfel spus aceştia au constatat faptul că un consum important de legume, crude sau gătite, cu excepţia cartofilor, scade riscul unei eventuale infectări cu COVID-19.

Totuşi, persoanele care consumă carne procesată sunt mai predispuse la infectarea cu COVID-19. Cercetarea a fost realizată pe 40.000 de adulţi din Marea Britanie.

De la începutul pandemiei au apărut numeroase tratamente ” minune”

Isteria cauzată de pandemia de COVID-19 s-a transpus şi prin apariţia a numeroasel remedii şi tratamente minune împotriva virusului Wuhan. Poate cel mai cunoscut ” remediu” apărut în România a fost Ivermectina despre care s-a spus că este extrem de benefică în lupta împotriva COVID-19. În farmaciile veterinare din Iași şi din România a existat o penurie de astfel de medicamente. Totuşi, mediii din Iași au lansat un avertisment spunând că utilizarea acestui medicament este periculoasă:

„Trebuie utilizat doar pentru deparazitarea animalelor, pentru că acesta este scopul lui, asta scrie pe prospect. Cineva care citește prospectul vede exact pentru ce trebuie folosit. Medicamentul nu trebuie folosit pentru tratamentul împotriva COVID-19, este toxic. Am primit telefoane din partea unor persoane care m-au întrebat de acest medicament. Eu recomand utilizarea lui doar pentru animale”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

O altă modalitate prin care românii au fost sfătuiți, în mod eronat de a preveni infectarea cu COVID-19 a fost administrarea de Zinc și Vitamina C. Și în acest caz medicii au explicat că acest lucru nu previne o eventuală infectare:

„Într-adevăr, nu a fost un studiu foarte amblu, însă astfel de cercetări legate de eficiența acestor medicamente în tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus lipsesc. Un semnal de alarmă în rândul pacienților este dat de apariția efectelor adverse digestive, tulburările de tranzit, dureri abdominale care apar după administrarea de suplimente pe bază de Zinc. Concret, adiministrarea acestor suplimente nu este susținută de dovezi, tot ce pot determina în astfel de situații sunt niște cheltuieli în plus și potențiale efecte adverse legate de aceste suplimente”, a susținut conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon”.

Adauga un comentariu