Stiri medicale

Cafeaua si alcoolul in exces va priveaza de potasiu

Publicat: 21 ian. 2011

Potasiul este esential organismului pentru buna funcţionare a sistemelor ner­vos, muscular si cardiovascular, iar deficienta acestui mineral anunta o serie de boli.  „Nivelul scazut de potasiu in sange poate fi determinat de boli de inima, ficat, rinichi, glande suprarenale, diabet, cancer si hipertiroidie”, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Unele obiceiuri alimentare pot provoca deficitenta de potasiu. „Eliminarea potasiului din  din organism este amplificata de consumul in exces al alcoolului, zaharului si cafelei. De asemenea, administrarea unor diuretice mareşte pierderea de potasiu, pe când alte produse diuretice pot duce la cresterea concentratiei acestui mineral, ambele situaţii fiind periculoase pentru sănatate”, a completat medicul nutritionist. 

Simptomele deficienţei de potasiu se manifestă prin oboseala, greata, voma, slabiciune musculara, spasme si crampe musculare, tahicardie, iar in cazuri extreme, stop cardiac. O concentratie prea ridicata de potasiu poate determina stari de dezorientare, confuzie, oboseala, probleme cardiace, diaree.

In corp, potasiul trebuie sa existe in echilibru cu sodiul. Desi sodiul poate fi un element determinant pentru tensiunea arteriala, variatiile raportului sodiu/potasiu intr-un regim alimentar pot afecta tensiunea, in anumite circumstante. Astfel, cand luam in considerare nivelurile potasiului, trebuie sa tinem seama si de nivelurile sodiului, in egala masura si sa fim atenti la alimentele prea sarate.

Citeste si: 

De ce este bine sa bei cafea din cand in cand 

Consumati cafeaua cu masura! Micsoreaza sanii  loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit