Stiri medicale

Caile de transmitere a infectiei cu HIV-SIDA

Publicat: 10 dec. 2010
7

Acum, la inceputul celei de-a treia decade a experientei in ceea ce priveste HIV, caile de transmitere sunt bine cunoscute. Ca urmare a cercetarilor, HIV a fost izolat in sange, sperma, fluide pre-ejaculatoare, saliva, lacrimi, laptele de la san si fluid cerebrospinal. Exista trei cai majore de transmitere a HIV: prin sange, prin contact sexual si de la mama la fat. Inainte ca agentul infectios sa fie pe deplin caracterizat si testat, HIV se transmitea prin transfuzii de sange.

Aceasta cale a fost acum eradicata datorita screening-ului persoanelor donatoare de sange si organe, desi transmiterea prin sange inca mai apare la persoanele care isi injecteaza droguri intravenos. Cea mai mare incarcatura virala se gaseste in sange, fie ca virus (virion) liber in plasma, fie in celulele sanguine periferice infectate, dar virusul se gaseste de asemenea si in sperma, laptele de la san, saliva, lacrimi si lichidul cerebrospinal. Numarul celulelor infectate in sangele periferic a fost un motiv de controversa, datorita tehnicilor diferite de numarare a lor. Cea mai credibila cifra este de aproximativ una la 1000 de celule mononucleare, ceea ce inseamna aproximativ 5000 celule in fiecare mililitru de sange. Aceasta cifra creste in timpul infectiei simptomatice si SIDA, pana la una din 10 celule CD4 infectate; poate chiar 10.000 de celule infectate la o singura ejaculare. Astfel, aceste doua fluide din corpul uman reprezinta cele mai importante cai de transmitere a HIV; lacrimile, saliva si transpiratia contin cantitati neglijabile de particule infectate.

Factorii biologici la indivizii infectati sau expusi afecteaza de asemenea sansele de transmitere. Riscul de transmitere creste odata cu aparitia unor alte infectii cu transmitere sexuala, intrucat acestea sunt adeseori asociate cu ulceratii genitale. Acestea duc la pierderea barierei fizice si la cresterea numarului de celule infectate local.

Transmiterea pe cale sexuala
Majoritatea oamenilor s-au infectat cu HIV in urma expunerii sexuale la virus. Pentru ca HIV este prezent in sperma, secretiile pre-ejaculatorii, vaginale si cervicale ale persoanelor infectate, o gama intreaga de comportamente sexuale fot facilita in mod eficient transmiterea virala, si aceste comportamente pot aparea atat in contactele heterosexuale cat si in cele homosexuale. La nivel global, actul sexual vaginal penetrant heterosexual neprotejat cu o persoana infectata este principala cale prin care majoritatea oamenilor s-au infectat cu HIV. „Neprotejati” inseamna ca partenerul de sex masculin sa nu foloseasca deloc, sau sa nu foloseasca in mod corect, un prezervativ intact din latex sau poliuretan, sau partenera de sex feminin sa nu foloseasca un prezervativ feminin intact, din poliuretan. Pe langa actul sexual vaginal heterosexual, HIV se poate transmite foarte usor in timpul actului sexual anal, heterosexual sau homosexual si, mai putin eficient, prin intermediul sexului oral. In Europa de Vest, America de Nord si Australasia, barbatii homosexuali sau bisexuali, adica barbatii care au facut sex cu barbati constituie cel mai mare grup de persoane infectate cu HIV.

Transmiterea datorita folosirii drogurilor injectabile
Transmiterea HIV la utilizatorii de droguri injectabile este cauza infectarii pentru mai mult de o treime din bolnavii de SIDA din tarile industrializate ale Europei de Vest, Americii de Nord si Europei de Est. Infectia HIV se transmite eficient prin folosirea in comun a acelor de seringa contaminate. Folosirea drogurilor neinjectabile precum alcoolul, drogurile pe baza de amfetamina si LSD, adeseori inlatura inhibitiile comportamentale ceea ce poate duce la cresterea expunerii consumatorilor de droguri la infectie, precum comertul sexual in schimbul drogurilor sau banilor.

Transmiterea de la mama la fat (transmitere pe verticala sau perinatala)
SIDA la copii a fost pentru prima data raportata in 1982. De atunci, milioane de copii din toata lumea au fost infectati cu HIV, majoritatea luind virusul de la mama. Copiii nascuti din femei infectate cu HIV se pot infecta la randul lor fie in timpul sarcinii fie imediat dupa nastere, prin alaptare la san. Majoritatea femeilor gravide au fost infectate cu HIV in urma expunerii sexuale. Orice factor care predispune femeia sa devina infectata pe cale sexuala creste in mod clar si riscurile infectiei de la mama la fat. De asemenea, stadiul bolii la mama infectata si incarcatura virala sunt foarte importante cand se calculeaza riscurile transmiterii de la mama la fat. Copiii nascuti din mame abia infectate (infectie primara primele 3 luni de infectie), care au un nivel simptomatic al bolii sau o mare incarcatura virala preyinta cel mai mare risc de a se infecta.

Prevenirea este si ramane, inca, singurul mijloc de lupta impotriva propagarii infectiei cu HIV.
SIDA este, de fapt, o boala legata de comportament (sexual sau folosirea incorecta a acelor sau seringilor). Numai o schimbare a comportamentului poate sa ne protejeze si sa limiteze raspandirea virusului. Chiar daca vom avea un vaccin si un tratament, masurile de prevenire vor ramane principalul mijloc de lupta. In fata pericolului SIDA, sanatatea noastra depinde de noi insine. HIV este prezent in concentratie infectanta in sperma, secretii vaginale si sange. Inainte de a avea relatii sexuale trebuie sa va ganditi de doua ori, fiindca nu exista nici un semn exterior al seropozitivitatii. Nu se poate spune despre nimeni ca este curat si sanatos dupa cum arata. De aceea hotararea de a avea o relatia sexuala este un gest caruia trebuie sa-i evaluati dinainte consecintele. Este important sa aveti timp sa va cunoasteti partenerul, sa va intrebati reciproc despre posibilitatea unei infectii anterioare sau asupra comportamentului actual, comportament care ar putea fi o sursa de infectare. Toata aceasta perioada de cunoastere reciproca poate fi trecuta cu bine fie prin amanarea relatiei sexuale si abtinerea de la a avea alte raporturi sexuale, fie prin folosirea prezervativului.

Prima varianta poate fi preferata de cei care nu agreeza prezervativul, avand totodata posibilitatea aprofundarii sentimentelor si a cunoasterii partenerului.
A doua varianta – folosirea prezervativului – ofera protectie fata de o sarcina nedorita, fata de bolile cu transmitere sexuala si fata de HIV. Prezervativul este cel mai ieftin, cel mai putin nociv, cel mai la indemana si cel mai sigur anticonceptional si protector anti-HIV, cu conditia sa fie folosit corect. Se recomanda folosirea prezervativului in toate relatiile sexuale cu persoane despre care nu stii daca s-au expus sau nu la riscul de infectare. Folosirea prezervativului nu va fi usoara chiar de la inceput. Dar este indispensabil sa acceptati ideea si mai ales sa vreti sa-l folositi. Reducerea numarului de parteneri sexuali reduce probabilitatea de expunere la infectare. Fidelitatea fata de un partener poate fi o metoda de prevenire a infectarii cu HIV, cu conditia ca fidelitatea sa fie reciproca si partenerul sa nu fi avut comportamente cu risc (relatii sexuale cu mai multi parteneri, folosirea de droguri injectabile, transfuzie sanguina inainte de 1990). Daca partenerul este infidel sau infectat se impune folosirea prezervativului. Abstinenta temporara, fidelitatea reciproca, responsabilitatea si folosirea prezervativelor sunt alegerile cele mai nimerite pentru sanatatea si mai ales pentru viata ta. Cu totii putem participa la lupta anti -SIDA, prin evitarea unui comportament riscant, pentru a nu spori numarul seropozitivilor, prin atitudinea pe care o manifestam fata de cei seropozitivi din jurul nostru, pentru a-i feri de marginalizare si izolare, pentru a le ameliora suferinta morala si fizica, prin raspandirea informatiilor asupra unui comportament responsabil, sanatos atat in cazul unor relatii sexuale dar si in afara acestora, pentru constientizarea pericolului ce il reprezinta infectia cu HIV.

Adauga un comentariu