Boli si tratamente

Calatoria cu avionul va poate imbolnavi

Publicat: 17 dec. 2010

Infectii respiratorii, tuberculoza, rujeola, dar si unele boli tropicale se pot transmite usor in avion, din cauza sistemelor de ventilatie si a spatiului mic.

Nicaieri in lume, inainte de imbarcarea in avion, pasagerii nu „se triaza” si nici un sunt obligati sa aduca un certificat medical, astfel ca foarte multi purtatori de infectii (unii chiar fara sa stie de ele) ii pot îmbolnavi pe ceilalti. Numai in Uniunea Europeana, peste 800.000 de oameni calatoresc anual cu avionul. Spatiul restrans transforma foarte usor avionul intr-o „pepiniera” de infectii. Tuberculoza, afectiunile respiratorii, meningita, bolile copilariei (rujeola, scarlatina), infectia cu virusul West Nile si alte boli „tropicale” sunt principalele infectii care se pot transmite in avion.

Ventilatia favorizeaza imbolnavirile

Medicii spun ca foarte putine masuri de precautie se pot lua pentru a limita raspandirea virusurilor si bacteriilor „la inaltime”. Doar daca pasagerii bolnavi sau suspecti ar fi izolati si ar purta masti de protectie, riscurile s-ar diminua. „Riscurile de transmitere a diferitelor infectii, desi sunt destul de mari, sunt riscuri tolerate, pentru ca avem nevoie de transport aerian. Nu exista niciun sistem care sa permita depistarea la îmbarcare a purtatorilor activi. Riscul este amplificat categoric de sistemul de ventilatie, avionul face o condensare a aerului, partial îmbogatit cu aer atmosferic, care este distribuit în cabine si duce boala de la un om la altul. Desi sunt instalate filtre, ele nu sunt suficiente”, explica Marian Negut, profesor de microbiologie la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, citat de Evenimentul Zilei.

Cei mai periculosi sunt cei care au simptome de boala, insa si purtatorii asimptomatici o pot transmite. Afectiunile respiratorii (virozele, gripele) se transmit cel mai usor in avion. Masurile minime de protectie includ acoperirea nasului si a gurii in timpul stranutului si tusei si purtatul unei masti de protectie. Acestea sunt valabile si in cazul infectiilor meningococice si streptococice, alte boli transmise în avion. De asemenea, avionul poate sa poarte de-a lungul traseului diferite „boli tropicale”.

„Tantarii care se pot adaposti în diferite zone ale avionului, mai ales în timpul escalelor, pot transmite boala foarte usor. Totusi, în majoritatea cazurilor, atunci când vin din zone tropicale in zone temperate, avioanele sunt dezinfectate”, adauga specialistul Negut.

Doar doua locuri va despart de TBC

Bolnavii cu TBC ar trebui sa evite calatoria cu avionul sau, cel putin sa o amane pentru doua saptamani de la debutul tratamentului. Totusi, medicii atrag atentia ca si dupa doua saptamani boala se poate transmite. „Pacientii din tarile mai putin dezvoltate, precum India, fac parte din categoriile de risc. Desi se spune ca dupa doua saptamani de tratament pacientii nu mai sunt contagiosi, perioada aceasta poate varia de la pacient la pacient si poate ajunge la câteva luni: daca la unii bacteria se inactiveaza mai repede, la altii – iar cazurile acestea sunt din ce în ce mai frecvente – bacteria este foare rezistenta la tratament”, atrage atentia specialistul Negut.

Riscul de contaminare creste daca durata calatoriei depaseste opt ore, iar pasagerii care stau langa bolnav sau la doua locuri distanta, sunt cei mai expusi, potrivit unor studii efectuate de specialistii de la Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit