Eveniment-Social

Calatoria incredibila a unui profesor iesean intr-o tara de la Polul Nord – FOTO, VIDEO

Publicat: 11 mart. 2013

@ Cel mai adesea, viata bate filmul! @ La 29 de ani, o profesoara din Iasi a demonstrat faptul ca succesul are la baza multa munca, ambitie, talent si suflet @ Aceasta a avut o aventura incredibila alaturi de elevii sai si a fost impresionata de felul cum traiesc oamenii de langa Polul Nord

Pentru tanara profesoara Ionela Catana, totul a inceput acum trei ani. Proaspat absolventa a Facultatii de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), aceasta a ajuns sa predea tocmai in localitatea Glodenii Gandului, aflata la 40 de kilometri de orasul Iasi. „Prima zi a fost una destul de socanta, dar nu m-am lasat… Acum au trecut, deja, trei ani si sunt mandra de ceea ce am realizat cu elevii si colegii mei de la scoala… Cu toate ca, zilnic, fac patru ore pe drum pana la Glodeni si inapoi la oras, nu regret o clipa, pentru ca totul pleaca din pasiune si din intelegerea misiunii de dascal! Desigur, mediul rural este inca plin de un stil de viata traditionalist, cu un alt fel de mentalitate decat cea a orasului, dar am dovedit ca nu suntem cu nimic mai prejos decat ceilalti si iata ca ne-am indeplinit visul si am ajuns tocmai in Suedia”, marturiseste Ionela. Aceasta, timp de doi ani, a calatorit si in Italia, Portugalia sau Spania.

„Suedezii sunt oameni foarte senini si linistiti”

Inca din 2011, la Glodenii Gandului s-a derulat proiectul multilateral Comenius intitulat EROLA Enjoy the Rhythm Of Language (coordonat de Ionela Catana – n.r.), ca parte integranta din programul comunitar Lifelong Learnig Programme si sprijinit financiar de catre Comunitatea Europeana (CE). „Asa am ajuns in Suedia, in localitatea Vedum. Va dati seama ca am nimerit intr-o alta lume, cu o viziune si o mentalitate complet diferita de a noastra. Ganditi-va ce a insemnat acest contact pentru copiii de la Glodeni… Toata lumea ne-a primit cu bratele deschise, ne-a simpatizat din primul moment! Si directorul cu profesorii din aceasta localitate, si primarita de acolo. Ce m-a impresionat pe mine este ca, inca de la primul contact, toti suedezii mi-au spus ca sunt linistita, senina si calma… Asa sunt ei, nu au parte de tumultul nostru, de viata noastra agitata. La final am ramas profund miscata de clipa cand, la doua noaptea, toti oamenii ne-au condus la plecare chiar daca nu ar fi trebuit sa vina cu noi”, mai dezvaluie profesoara.

O experienta care nu va fi uitata niciodata

Intreaga calatorie si-a propus sa-i determine, atat pe elevi cat si pe profesori, sa invete mai bine limba engleza prin intermediul muzicii, sa constientizeze necesitatea invatarii unei limbi de circulatie internationala ca factor de ajutor in integrarea sociala. De asemenea, sa promoveze dimensiunea europeana a educatiei, posibilitatea de a interactiona cu elevi si profesori proveniti din medii culturale diferite si incercarea de a crea legaturi de colaborare si cooperare. „Alaturi de mine, a mers si directorul Alina Vornicu, cat si doi elevi, Razvan Movila si Ionut Bejan. Frumos va fi ca anul acesta, in luna mai, ne vor vizita pe noi cei din Suedia”, completeaza  Catana. De pe tapsanurile din comuna Tibanesti, de la viata in natura, unul dintre scolari a fost cucerit de tara plasata in Peninsula Scandinavica. „Nu ma asteptam sa fie atat de frumos… Desi mi-au spus colegii care au fost, inaintea mea in Spania, ca va fi o experienta de neuitat, totusi eram retinut. Dar in urma zilelor petrecute acolo, am ajuns la concluzia ca trebuie sa invat mai bine limba engleza pentru a ma descurca! Mi-am propus sa invat mai bine si sa obtin note cat mai mari pentru a avea posibilitatea, candva, sa ma intorc in Suedia. A fost o experienta pe care nu o voi uita niciodata”, spune emotionat Razvan. 

Punct si de la capat

Cu toate ca majoritatea tinerilor care-si doresc o cariera la catedra ar fi renuntat de mult sa se inhame la o asemenea munca, ar fi fost obositi de miile de kilometri parcursi, Ionela Catana demonstreaza ca succesul are la baza multa munca, ambitie, talent si suflet. „Oriunde se poate face performanta! Tocmai acest lucru am vrut sa arat si, cu ajutorul elevilor si colegilor mei, am uitat de oboseala miilor de kilometri pe care i-am facut pana la scoala, de noroaie si de toate. Tot ceea ce a contat, si acest lucru se vede prin fapte si nu prin faptul ca ma laud eu, in reusita activitatilor. Desigur, orice poveste frumoasa are un inceput, dar si un sfarsit… Anul acesta, cel mai probabil, va fi ultimul la Glodeni. Imi va fi foarte greu sa ma despart de oamenii din sat, de elevii mei, dar trebuie sa merg mai departe, sa incerc o experienta la o scoala din mediul urban si, in viitor, visul de a pleca in strainatate si de a-mi urma cariera catre alte provocari, idealuri si reusite”, conchide profesoara.

Comentarii
  • Suedia la Polul Nord? Cred ca si copii care au fost stiu ca nu e asa . Titlul suna frumos insa aici nu cred ca e o pagina de compuneri ci de stiri cu fapte exacte ;-). In acest tot putem spune ca Romania e la Ecuator :-)))

  • Deci 🙂 tanti ne-a povestit cum EA, DIRECTOAREA si doi amariti de elevi (denumiti pompos „copiii din Glodenii Gandului”), cu alte cuvinte in glorioasa proportie de fifty-fifty, s-au plimbat putin prin Suedia, fara a da semne de oboseala sau iritare. Si cum EA s-a folosit de frai.erii din Glodenii Gandului pentru ca proiectul era mai credibil pe tarlaua lor decit la Negruzzi, de exemplu. Si cum le va spune de la anu’ pa’-pa’ si se va transfera „undeva, la oras”, de unde nu se va opri din vesnica ei miscare browniana decit cind va ajunge in strainatate, singura care-i poate oferi „noi provocari”. Foaaaaarte interesant ! Pina si micul si emotionatul Razvan n-are altceva in teasta decit sa spicuiasca cit mai repede in inglish si s-o-ntinda in tara halitorilor de sardine crude. Bravo ! Respecte ! Tineti-o tot asa !

  • Doamna Catana, felicitari! Copiii acestui neam au nevoie de profesori ca dumneavoastra – CURAJOSI, PASIONATI,CALAUZE SANATOASE SI PREGATIIE CARE DESCHID MINTEA SI CALEA VIETII COPIILOR. Toata admiratia si stima mea! Trecerea dv. prin satul Glodeni mi-a amintit de trecerea mea prin Padina Buzau. Elevii din Glodeni stiu acum care este directia pe care trebuie sa mearga! Vor veni dupa dumneavoastra! Succes si mii de multumiri! De cand am citit despre dumneavoastra ma simt mai bine!Felicitari si directoarei scolii!

  • Tu draga Andrei,daca nu stii despre ce e vorba stai chill si nu ucide romana ca nu e necesar… parerea ta e una nostima faptul ca ai reusit sa legi 2 cuvinte e genial ar trebui sa inchizi PC-ul si sa pleci Go home you are drunk…Faptul ca asa ceva e realizat de catre un profesor specializat in alta disciplina e de admirat…tu cand o sa ajungi sa faci macar mai mult decat sa fi angajat la McDonald si sa intrebi doriti si mustar atunci sa vorbesti !

Adauga un comentariu