National

Calculul pensiei pe caz de boală: Câți bani poți primi

Publicat: 21 oct. 2021
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Calculul pensiei pe caz de boală Câți bani poți primi
Pensia pe caz de boală sau de invaliditate se acordă persoanelor care au suferit accidente de muncă și bolilor profesionale, conform legii

La pensie pe caz de boală au dreptul persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, iar aceste persoane sunt interesate cum se face calculul pensiei pe caz de boală.

Pensia pe caz de boală sau de invaliditate se acordă persoanelor care au suferit accidente de muncă și bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, celor care suferă de schizofreniei sau SIDA, cei care au boli obișnuite și accidente care nu au legătură cu muncă.

persoana care incearca sa se ridice folosindu-se de o carja

De asemenea, pensie pe caz de boală primesc și persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă dacă atisfac serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, sunt elevi al unei școli militare / școli de agenți de poliție sau studenți ai unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranța națională cu excepția liceului militar, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale pe perioada practicii profesionale ca elev, ucenic sau student sau ca urmare a participării la revoluția din decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989. Și aceștia beneficiază de același drepturi cu cei care au suferit accidente de muncă.

persoana in scaun rulant

Calculul pensiei pe caz de boală: Se ține cont de gradele de invaliditate

În funcție de gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

  • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Încadrarea în unul dintre gradele de invaliditate se face în urma unei expertize medicale în urma unei cereri și documentelor depuse de solicitant. Cererea pentru expertiză medicală și actele doveditoare se depun de solicitant la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii din localitatea unde solicitantul își are domiciliul.

persoana care folsoeste pentru deplasare o carja

De pensie pe caz de boală va beneficia indiferent de stagiul de cotizare realizat. La acordarea pensiei se va acorda un stagiu potențial, cu excepția pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate, care nu beneficiază de stagiu potențial în cazul bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătura cu munca.

Persoanelor care sunt încadrate într-unul dintre primele două grade de invaliditate, li se acordă stagiul potenţial în condiţiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta. Astfel, persoanele cu vârsta de până la 20 ani și se acordă 1 an stagiu de cotizare realizat. Pentru intervalul de la 20-23 ani se acordă 2 ani, iar la 23-25 ani se acordă 3 ani.

De la intervalul de vârstă de 25-29 ani, unde se acordă 6 ani, în funcție de vârsta solicitantului stagiul de cotizare crește ajungându-se ca la la persoanele cu vârsta de peste 60 de anis ă se considere un stagiu de cotizare de 27 de ani.

tanar in scaun rulant

Pensia de boală se adaugă la vechime

În cazul în care în acte pensia apare ca fiind de invaliditate, atunci perioada respectivă echivalează ca vechime în muncă. Legea 263/2010 privind pensiile prevede, la art. 82, că se menține cuantumul pensiei de invaliditate, dacă aceasta este mai mare, și se menține și indemnizația pentru însoțitor, în cazul persoanelor cu gradul I de invaliditate, care și-au pierdut și capacitatea de a se întreține singure.

„alin. 1 La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.

alin. 2 În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

alin. 3 Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă“, se arată în art. 82 al Legii 263/2010.

Dacă în acte nu este trecută drept o pensie de invaliditate, pensia de boală având la bază alte motive, trebuie demonstrat legal având o serie de acte, inclusiv dovezile cu privire la vechimea în muncă, dacă este vorba de o boală profesională.

Comentarii
  • BUNA SEARA AM O BOALA PSIHIATRICA SI BBOC ,AM O VECHIME IN MUNCA DE 38 ANI,AM VARSTA DE 60 ANI .CE CUANTUM DE PENSIE DE BOALA POT PRIMI SI CUM SE CALCULEAZA

  • De ce nu se calculează pentru fiecare an muncit de când sunt pensionat pe caz de boala.. Deci eu trebuie sa aștept pana 65 de ani.. Și totuși am mai muncit câte 0.5 norma.. De ce nu mi calculează pe an și sa mi majoreze pensia și asa este foarte mica.

Adauga un comentariu