Destinatii montane

Calcutta se imbraca in albastru – culoarea induce optimism locuitorilor

Publicat: 22 feb. 2012

Viata in orasul cu 14 milioane de locuitori care cunosc bine termenul de „saracie”, nu este tocmai usoara – pentru ridicarea moralului, autoritatile din Calcutta au decis ca orasul sa devina albastru.

Teoria potrivit careia culorile influenteaza starea de spirit a unei persoane nu este noua, dar aplicarea acesteia la nivel urbanistic nu fusese inca experimentata, relateaza La Stampa.

Orasul indian Calcutta va fi asadar primul care va lupta pe aceasta cale impotriva deprimarii populatiei, pe fondul saraciei, degradarii, poluarii, inundatiilor musonice si multor altor factori care aduc in viata locuitorilor poveri apasatoare.

Masura vopsirii cladirilor, autobuzelor, zidurilor si chiar si a stalpilor purtatori de indicatoare auto in albastru se afla la baza proiectului „The sky is our limit” – cerul este limita noastra – motto-ul noului guvern, dupa cum a explicat primul ministru al statului indian din Bengalul de Vest, Mamata Banerjee.

Chiar si taxiurile vor fi vopsite in albastru, iar comerciantii si firmele private care se vor alinia acestei masuri vor putea beneficia de anumite avantaje fiscale, precizeaza sursa.

Calcutta nu este unicul oras indian care opteaza pentru vesminte urbane monocromatice, splendidul Jaipur, din Rajastan, fiind renumit pentru rozul cladirilor sale, culoare adoptata potrivit unei legende, in 1876, pentru a celebra vizita printului Albert si a reginei Victoria.

Greu de crezut ca o culoare anume va fi in masura sa inlocuiasca spitalele, foamea si strazile distruse din Calcutta, dar guvernul local a decis sustinerea din propriile fonduri a initiativei de redecorare a orasului: „Albastrul este o culoare splendida si e relaxanta pentru ochi”, a declarat cu optimism si primarul Sobhan Chatterjee.loading...

Adauga un comentariu