Local

Caldura ucide si la Iasi

Publicat: 09 iul. 1999

•Bilantul caniculei: un mort si 20 de infarcturi •Canicula a luat viata lui Viorel Pintea, generind alte 20 de infarcturi numai ieri

Caldura de infern a zilei de ieri a ucis un om, a generat un accident vascular cerebral de maxima gravitate (aproape fara sanse de scapare cu viata) si ale 20 de infarcturi. Din cauza caldurii, lui Viorel Pintea i s-a facut brusc rau, in fata sediului Politiei din Tatarasi. El a fost transportat de urgenta la cea mai apropiata unitate sanitara – Spitalul de Pediatrie. Pe drum, Pintea a facut un stop cardiac, astfel incit a fost adus direct in sectia de reanimare. S-a reusit recuperarea sa dar, din pacate, numai pentru citeva minute, dupa care a urmat un al doilea atac de cord, care i-a fost fatal. Un alt iesean, cu o hemoragie cerebrala data de un accident vascular deosebit de grav, a fost transportat de Salvare de la Spitalul de Urgenta la Spitalul de Neurochirurgie. Acesta a luptat cu moartea si a ajuns viu la destinatie, dar sansele sale de a scapa cu viata sint, practic, nule, dupa cum ne-au povestit cei de la Salvare. Cadrele Serviciului de Ambulanta Iasi sint de parere ca in nici unul din anii anteriori nu au fost atitea solicitari de prim ajutor pentru afectiuni date de expunere la caldura excesiva ca in acest an. Valul de caldura care s-a abatut asupra municipiului a pus echipajele Ambulantei in maxima alerta, majoritatea covirsitoare a cazurilor inregistrate in ultimele doua zile fiind legate de canicula. In cursul zilei de ieri, numai pina la ora 16:30 se inregistrasera 160 de cazuri de solicitari, cea mai mare parte a acestora fiind, asadar, date de canicula.
In afara celor aproximativ 20 de infarcturi, s-au inregistrat foarte multe cazuri de spasmofilie, mai ales la tineri. „Pina acum nu a mai fost asa. Erau in fiecare an insolatii, dar nu asemenea atacuri. Anul acesta, insa, sint o puzderie de alte cazuri de afectiuni date de expunerea la soare, mult mai grave, dar nu insolatii. Aproape ca nu mai facem fata. Oamenii nu au avut o clipa de ragaz de dimineata si se apropie seara”, a aratat sefa de tura, asistenta Maria Berbecaru. Cadrele Serviciului de Ambulanta au sfatuit locuitorii Iasului sa renunte la drumurile neimportante, mai cu seama cei in virsta. Daca este neaparat necesara o deplasare sau o expunere la soare, se recomanda o imbracaminte usoara, de culoare deschisa si acoperirea capului.
Sorin CHIRIAC
Catalin DUMITRESCUloading...

Adauga un comentariu