Stiri si curiozitati

Calendar ortodox, 18 februarie. Ce sfant mare este sarbatorit astazi

Publicat: 18 feb. 2019

Calendar ortodox, 18 februarie. Papa Leon I este unul dintre sfintii Bisericii nedespartite ai primului mileniu crestin, pe care ii regasim in Calendarul Ortodox. Leon s-a nascut in Italia intr-o familie crestina.  Ajungand arhidiacon al Papei Sixt al III-lea, dupa moartea acestuia, Leon a fost numit Papa al Romei. Papa Leon I a fost cel care a salvat orasul de la distrugere, atunci cand Attila si hunii sai s-au apropiat de Roma. Sfantul, intampinandu-i imbracat in vesmintele arhieresti, a reusit sa negocieze cu Attila, facandu-l sa se retraga.

Calendar ortodox, 18 februarie. Sfantul Leon s-a afirmat si ca aparator al dreptei credinte impotriva ereziei lui Eutihie si Dioscor. In cadrul celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic de la Calcedon, tinut in anul 451, a fost citita si epistola Sfantului Leon, in care el sustinea cu tarie, cele doua lucrari si cele doua vointe in Hristos.

Calendar ortodox, 18 februarie. A trecut la Domnul in anul 461.

Calendar ortodox, 18 februarie. Troparul Sfantului Leon

Calendar ortodox, 18 februarie. Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba claugarilor cea de Dumnezeu insuflata Leon, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox, 18 februarie. Tot in aceasta zi facem pomenirea:

– Sfintilor mucenici Leon si Parigoriu;

– Preacuviosului Agapit;

– Sfantului mucenic Piuliu;

– Sfantului Nicolae, Patriarhul Georgieiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit