Stiri si curiozitati

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Ce sfant mare sarbatorim astazi

Publicat: 19 iun. 2019
3

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Sfantul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului. Sfantul Apostol Iuda se numara intre fratii Domnului nostru Iisus Hristos, adica intre fiii dreptului Iosif  pe care ii avusese din casatoria anterioara cu Salomeea. Abia dupa ce dreptul Iosif a ramas vaduv, i-a fost data in grija Maica Domnului.

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Sfantul Apostol Iuda este uneori numit in Scriptura "Iuda, fratele lui lacov " (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Intre cartile Noului Testament ni s-a pastrat de la el o Epistola Soborniceasca. Acesta isi incepe astfel epistola: "Iuda, rob al lui lisus Hristos si frate al lui lacov (Iuda 1:1). Chiar daca s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeasi indreptatire ca si lacov, el nu o face.

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Sfantul Apostol Iuda mai este cunoscut si ca Levi sau Tadeu. Insa, nu trebuie confundat cu celalalt Tadeu, care a facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului.

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Sfantul Apostol Iuda a predicat Evanghelia in ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia si Armenia.

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Ajungand sa predice in tinutul Muntelui Ararat, Sfantul Apostol Iuda a fost prins de pagani, rastignit si omorat cu sageti.

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Troparul Sfantului Apostol Iuda

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Apostole sfinte Iuda, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

CALENDAR ORTODOX 19 IUNIE. Tot astazi facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Zosima;

– Cuviosului Parintelui nostru Zinon;

– Sfantului Mucenic Asingrit;

– Cuviosului Paisie cel Mare;

Adauga un comentariu