Stiri si curiozitati

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Ce sfant mare sarbatorim astazi

Publicat: 19 mai 2019
3

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Sfantul Patrichie a vietuit in primul secol crestin, in cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetati, a convertit multe persoane la credinta in Hristos. In timpul imparatului Iulian Apostatul, Sfantul Patrichie a fost aruncat de pagani in ape fierbinti.

Sfantul, fiind aruncat, a strigat: "Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!" Cand l-au aruncat si a cazut in apa, picaturile care au sarit din acel izvor i-au oparit pe cei de fata, in vreme ce el a iesit nevatamat. In urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostasilor sa il scoata pe Sfantul Patrichie din apa si sa-i taie capul cu toporul, asemeni si preotilor Acachie, Menandru si Polien.

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Troparul Sfantului Mucenic Patrichie

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Glasul 4

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Condacul Sfantului Mucenic Patrichie

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Glasul 4

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Ca o sfintita vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tau, bucurandu-se striga tie: prin tine toata lumea in pace adanca se tine, si se acopera de tot eresul nevatamata ca o nebiruita.

CALENDAR ORTODOX 19 MAI. Tot astazi, facem pomenirea:

– Cuviosului Memnon;

– Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;

– Sfantului Mucenic Arolot;

– Sfintei Chiriachi;

– Sfintei Mucenite Teotimi.

Adauga un comentariu