Curiozitati

Calendar ortodox 27 iulie. Sarbatoare mare astazi. Ce nu ai voie sa faci

Publicat: 27 iul. 2018
9

In calendarul crestin ortodox din 27 iulie este sarbatoare importanta, marcata cu cruce neagra. Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Mucenic Pantelimon, doctor fara de arginti, ocrotitorul medicilor si tamaduitorul bolnavilor. 

Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. El a trait in timpul imparatului Maximian, in perioada anilor 286 – 305, conform crestinortodox.ro. La nastere, el a primit, de fapt, numele de Pantoleon, care inseamna „cel in toate puternic ca un leu”, un nume pagan, caci tatal sau impartasea credinta in zei. Cu toate acestea, mama lui, Evula, era crestina. Aceasta a murit la doar cativa ani de la nasterea lui Pantoleon. La indemnul tatalui sau, Sfantul Pantelimon a terminat Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia a facut-o cu renumitul medic Eufrosin.

Mai tarziu, el a aflat de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevarat. Dupa ce a inviat un copil care fusese muscat de o naparca, prin chemarea lui Hristos, Sfantul Pantelimon a cerut sa fie botezat. Dupa ce a primit botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care inseamna „cel cu totul milostiv”.

Sfantul Pantelimon a ajuns dupa putina vreme la o cunoastere desavarsita a artei medicale, incat, imparatul Maximian care ii remarcase calitatile, a intentionat sa il ia la palat ca medic particular. Dupa ce a vindecat un orb, imparatul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta crestina. Pentru faptul ca a refuzat, Sfantului Pantelimon i s-a taiat capul. In loc de sange, a curs lapte din trupul sau. I se mai spune si ”doctor fara de arginti” deoarece refuza sa primeasca bani sau alte bunuri si foloase in schimbul ajutorului sau. 

Sfantul Pantelimon a murit in anul 303, iar de atunci este considerat ocrotitorul medicilor. Pentru ca era un tamaduitor al bolnavilor, mai multe spitale si asezaminte poarta numele sau.

Calendar crestin ortodox 27 iulie. Traditii si superstitii de Sfantul Pantelimon
Traditia spune ca in ziua de Sfantul Pantelimon, cerbul iese din apa si aceasta incepe sa se raceasca, frunza teiului se intoarce pe dos, semn ca vara se duce si lasa in locul ei iarna. De asemenea, pe 27 iulie se mananca porumb si dovlecei pentru a fi mai vigurosi in timpul iernii.

O alta superstitie spune ca in ziua de Sfantul Pantelimon se impart multe fructe, pentru ca poamele sa nu fie viermanoase anul urmator. In plus, se  spune ca oamenii care lucreaza aceasta zi sfanta sunt condamnati sa se imbolnaveasca de ciuma. Ei vor avea parte de parte de ceasuri negre si pagube in viata de familie.

Adauga un comentariu