Cancan ultimă oră

Calendar ortodox 8 octombrie 2020. Ce sfântă este sărbătorită

Publicat: 08 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Calendar ortodox 8 octombrie 2020. Ce sfântă este sărbătorită
Sfinta Cuvioasă Pelaghia

Calendar ortodox 8 octombrie 2020. Este o zi extrem de importantă pentru creștini, fiindcă în această zi are loc sărbătorirea Sfintei Cuvioase Pelaghia.

Viața Sfintei Cuvioase Pelaghia, sărbătorite pe 8 septembrie

Sfânta Cuvioase Pelaghia s-a născut într-o familie de păgâni, iar numele pe care l-a primit la naștere a fost Margareta. Aceasta era cunoscută pentru frumusețea ei răpitoare, pentru averea pe care o strânsese dar mai ales pentru desfrâul său.

La o cuvântare despre credința cea dreaptă, ținută de Sfântul Non episcopul Edesei, Margareta trecea prin fața episcopilor, îmbrăcată provocator și toate privirile s-au ațintit asupra ei. Atunci, sfântul Non le-a spus episcopilor:

“Cred că Dumnezeu ne-a trimis-o să ne dea o lecţie. Ea se străduieşte atât de mult ca să se păstreze frumoasă iar noi ne străduim prea puţin în a ne îngriji de episcopiile noastre şi chiar de propriile noastre suflete”.

Când a auzit despre judecata de apoi și despre toate păcatele care te pot duce la o viață de veșnic chin, Margareta s-a căit pentru faptele sale și a luat haine bărbatești, intrând călugăr la o mănăstire.

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioase Pelaghia
Troparul Sfintei Cuvioase Pelaghia

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Pelaghia

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Trupul tău cu posturi topindu-ţi, cu rugăciuni neadormite pe Ziditorul ai rugat, ca să iei iertare desăvârşită pentru faptele tale; şi ai şi luat cu adevărat, cuvioasă, alergând pe calea pocăinţei.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți tot pe 8 octombrie

Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie;

Sfânta Cuvioasă Taisia;

Adauga un comentariu