Religie

Calendarul ortodox il praznuieste pe data de 2 octombrie pe Sfantul Ciprian

Publicat: 01 oct. 2019

Calendarul ortodox il praznuieste marti, 2 octombrie, pe Sfantul Ciprian. Acesta a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305). A cunoscut atat intunericul Iadului, dar si Raiul. Sfantul Ciprian a fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei.

Calendarul ortodox il praznuieste pe data de 2 octombrie pe Sfantul Ciprian
Ciprian a fost invatat de mic sa faca vrasi. A invatat de la cei mai buni vrajitori sa intre in contact cu insusi Diavolul. Asa putea aduce calamitati peste oameni, putea aduce ploaie cu tunete si fulgere, putea strica recolte intregi si chiar arunca boli peste oameni.

Pe usa vrajitorului Cirpian a intrat un tanar pagan, Aglaid. Acesta s-a indragostit de Iustina, o tanara foarte frumoasa, dar extrem de credincioasa. Aglaid a dorit sa o ia de sotie pe Iustina, insa aceasta l-a respins de fiecare data. Vazand ca nu poate sa o cucereasca pe tanara, Aglaid a mers si a cerut ajutorul vrajitorului Ciprian.

Ciprian a trimis diavoli peste o crestina

Ciprian a trimis rand pe rani diavoli din ce in ce mai puternici la Iustina care sa sa aprinda in ea pofta trupeasca pentru Aglaid. Dar vrajile lui Ciprian au ramas fara efect, caci ea le alunga cu rugaciune, post si semnul sfintei cruci. In urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut inselarea in care se afla si s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai tarziu episcop in Cartagina. Sfantul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 impreuna cu Sfanta Iustina.

Pe Calea Victoriei, nr.12, intre strazile Stavropoleos si Lipscani, se afla Biserica Sfantul Ciprian – Zlatari. In aceasta biserica este prezenta mana dreapta a sfantului Ciprian. Oamenii il cinstesc pentru partea luminoasa a vietii sale: convertirea la crestinism, viata inchinata slujirii lui Hristos si pentru cununa de martir pe care a primit-o in vremea cand era episcop.

Sfantul Ciprian este cinstit ca cel care inlatura farmecele si vrajile. Mana dreapta a Sfantului Ciprian, facatoare de minuni, se afla in partea stanga a altarului, intr-o caseta de mici dimensiuni. Orice credincios se poate inchina Sfintelor Moaste. In aceasta zi, este bine sa stropesti cu apa sfintita casa si hainele, pentru a te feri de spiritele rele, farmece si blesteme.loading...

Adauga un comentariu