Religie

Calendarul ortodox il praznuieste pe data de 6 octombrie pe Sfantul Toma

Publicat: 05 oct. 2019

Calendarul ortodox il praznuieste pe data de 6 octombrie pe Sfantul Apostol Toma. Cunoscut si ca Toma Necredinciosul, deoarece nu a crezut cea mai importanta veste a crestinismului. Ucenicul lui Isus Hristos nu a crezut ca cel pe care l-a urmat a inviat.

Calendarul ortodox il praznuieste pe data de 6 octombrie pe Sfantul Toma
Potrivit unor scrieri, Toma s-ar trage din orasul grec Didyma (orasul Didim de astazi, de pe teritoriul Turciei). Conform altor scrieri, acesta ar fi fost frate cu Iisus. Daca ar fi fost asa, atunci el ar fi fost Iuda-Toma, sau mai bine zis, unul din cei patru copii ai lui Iosif.

Totusi, conform Sfintei Scripturi Apostolul Toma s-a nascut in orasul gaileean Pansada iar de meserie era pescar. A lasat totul in urma atunci cand a auzit cuvintele lui Iisus Hristos. Porecla sa de “Toma-Necredinciosul” i se trage de la faptul ca acesta nu a crezut relatarile ucenicilor despre Invierea lui Iisus.

Toma Necredinciosul, ucis in India
Drept dovada, la 8 zile de la Inviere, Mantuitorul i se arata lui Toma aratandu-i ranile ceea ce l-a determinat pe Toma sa creada cu toata fiinta lui. A regretat ca nu i-a crezut pe ceilalti ucenici. A mers apoi in toata lumea sa propovaduiasca cuvantul lui Isus Hristos.

In calatoriile sale propovaduind Invierea Domnului, Sfantul Apostol Toma a infiintat mai multe Biserici Crestine in Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India si Partia. Pe cand se afla in India, cuvintele Sfantul Apostol Toma au ajuns si la sufletul sotiei guvernatorului, care a dorit sa treaca la crestinism.

Vestea convertirii sotiei sale nu a fost primit prea bine de guvernator. Acesta a ordonat de indata ca Sfantul Apostol Toma sa fie intemnitat si torturat. Sfarseste prin a fi strapuns de sulite dupa care Domnul il ia la el in Ceruri. Cateva din moastele Sfantului Apostol Toma se afla in India, Ungaria si la Muntele Athos.

Aceasta zi este una legata de mai multe superstitii si traditii din popor. De ziua sfantului Toma, este bine sa eviti sa te certi cu cei apropiati. Totodata, nu este bine sa faci treaba in curte.De asemenea nu este bine sa speli. Mai mult de atat, traditia populara spune ca nu e bine sa iti vorbesti aproapele de rau.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit