News Flash:

Calificarile traducator si broker dispar din preuniversitar

6 August 2008
838 Vizualizari | 0 Comentarii
Nomenclatorul de calificari profesionale pentru care se asigura pregatirea prin invatamantul preuniversitar va fi modificat pentru adaptarea pregatirii la nevoile pietei muncii, astfel calificari precum traducator, broker si maistru dispar, aparand in schimb asistent manager sau operator sunet. Noutatile aduse de proiectul de act normativ constau in eliminarea din nomenclator a unor calificari profesionale pe baza proceselor verbale ale comitetelor sectoriale, deoarece nu se mai justifica din punct de vedere al tehnologiei actuale. Astfel, vor disparea calificarile tehnician centrale nuclearo-electrice, topograf de mina, tehnician lucrari geologice si geofizice, tehnician conservarea cerealelor si prepararea nutreturilor combinate, tehnician cartarea agrochimica si pedologica a solurilor, operator procesare audio-video, traducator, specialist imagine si comunicare, maistru la fabricarea si prelucrarea fibrelor, firelor chimice si artificiale, maistru electromecanic automatizari, masurari electrice si control termotehnic, maistru mecanic intretinere centrale nuclearo-electrice, maistru instructor muzica, broker, tehnician protectia muncii si prevenirea si stingerea incendiilor.

De asemenea, au fost introduse noi calificari profesionale la solicitarea Comitetelor Sectoriale. Astfel, au fost introduse calificarile de asistent manager, tehnician iluminare filmare, asistent producator film-tv, operator sunet, asistent regizor artistic, agent expeditie si logistica. In plus, au fost scindate unele calificari, de exemplu maistru mecanic intretinere si reparare utilaje si instalatii de exploatarea si industrializarea lemnului se scindeaza in alte doua calificari, respectiv maistru mecanic intretinere si reparare utilaje si instalatii de exploatarea lemnului, maistru mecanic intretinere si reparare utilaje si instalatii in industrializarea lemnului. Alte calificari au fost comasate: calificarile profesionale tehnician in cultura si protectia padurilor si tehnician in comercializarea produselor forestiere se comaseaza intr-o singura calificare, tehnician silvic. Totodata, a fost schimbata denumirea unor calificari profesionale. Astfel, denumirea calificarii profesionale vitrinier-decorator se modifica in tehnician decorator spatii comerciale. Impactul social pe termen mediu si lung al proiectului de act normativ este focalizat asupra grupului-tinta care va beneficia de prevederile sale, respectiv populatia scolara, cuprinsa in invatamantul preuniversitar din Romania, in special tinerii din invatamantul profesional si tehnic, a caror pregatire trebuie adaptata la noile nevoile pietei muncii. Dinamica pietei muncii impune o acomodare periodica a nomenclatoarelor calificarilor profesionale cu noile calificari impuse de mediul economic si social.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015060 (s)